tisdag 21 december 2010

Lucka 21: Timmarna

Virginia Woolfs roman Mrs. Dalloway (som jag skrev om i lucka nummer åtta) innehar den egentliga huvudrollen i Michael Cunninghams roman Timmarna (The Hours).

Boken utspelar sig i tre olika tidsperioder, där varje just Mrs. Dalloway står i centrum. 1923 träffar vi på just Virginia Woolf när hon precis har påbörjat arbetet med boken. 1949 möter vi Mrs. Brown, hemmafrun som bor i en förort med sin make och son, som läser romanen. Slutligen hamnar vi i slutet av 90-talet där Clarissa Vaughan är mrs. Dalloway.

Förutom att Woolfs roman spelar en så stor roll i berättelsen så använder Michael Cunningham sig av medvetandeström. En berättarteknik som Virginia Woolf använde sig av och hjälpte till att introducera. The Hours var dessutom hennes arbetsnamn på just romanen Mrs. Dalloway.

Anledningen till att jag överhuvudtaget fick upp ögon för Michael Cunninghams roman (och Mrs. Dalloway för den delen) är Stephen Daldrys fantastiska filmatisering från 2002 med Nicole Kidman som Virginia Woolf, Julianne Moore som Mrs. Brown och Meryl Streep som Clarissa Vaughan.

Inga kommentarer: