måndag 20 december 2010

Lucka 20: Våld – en historia om kärlek

Bakom den tjugonde luckan i min julkalender döljer sig en kortroman om ett ämne som har varit högaktuellt under hela 2010. Våld – en historia om kärlek (Rape: A Love Story som den heter i original) handlar om våldtäkt och dess offers utsatthet.

Joyce Carol Oates roman är lika aktuell då som nu. Våld – en historia om kärlek handlar om Teena som en kväll blir våldtagen av en grupp män. Trots att det finns ett vittne till våldtäkten släpps männen mot borgen, tack vare att de har råd med en bra och duktig advokat.

För Teena har mardrömmen bara börjat. Invånarna i staden där hon bor väljer att tro på våldtäktsmännen. Samtidigt som hon blir utfryst ur samhällsgemenskapen kämpar hon med sina egna skuldkänslor som äter upp henne inifrån.

Våld – en historia om kärlek är en angelägen och stundtals blodisande analys av våldtäktens mekanismer. Allt från rädslan att ens närma sig ämnet till skuldbeläggandet och ifrågasättandet av offret.

Tyvärr har vi ju under 2010 återigen sett hur verkligheten överträffar dikten. För hade Joyce Carol Oates skrivit Våld – en historia om kärlek nästa år istället hade jag varit övertygad om att hon hade fått sin inspiration från Uppdrag Gransknings reportage om våldtäkterna i Bjästa.

Dagens citat: "When people say there is too much violence in [my books], what they are saying is there is too much reality in life." (Joyce Carol Oates i en intervju med New York Times från 1980.)

Inga kommentarer: