torsdag 2 december 2010

Lucka 2: Harry Potter and the Deathly Hallows

Jag är ett stort fan av J.K. Rowlings berättelser om Harry Potter. Fast jag var lite slö i starten, började inte läsa böckerna förrän efter att fjärde boken hade kommit ut i Sverige. Sedan flöt det på.

De tre sista böckerna i serien sträckläste jag så fort jag fått hem dem i brevlådan. Sträckläsning av den femte boken prioriterades till och med över pluggandet till en omtenta i nationalekonomi, så här när jag tittar tillbaka känner jag nog att det var rätt val, även om det inte verkade så till en början.

Jag har valt att tips om den sjunde och sista boken, mest för att den i mina ögon är den bästa plus att den såklart knyter ihop hela säcken. Harry Potter and the Deathly Hallows för stå som representant för hela serien.

Det som tilltalar mig med hela serien är ju att Harry är en vanlig pojke i början och sedan visar det sig att han är en mäktig trollkarl, vars öde är att rädda världen. Vilken unge hade inte den fantasin när hon eller han var liten?

Dessutom tycker jag att J.K. Rowling lyckas väldigt bra med är att få Harry och de andra karaktärerna mycket trovärdiga. Ingen i Harrys värld är perfekt, alla gör misstag och alla tillåts vara mänsklig. Stundtals blir Harry själv det mest outhärdliga pubertetsmonster som någonsin skildrats i litteraturen (och handen på hjärtat, vem av oss har inte varit ett outhärdligt pubertetsmonster.)

Bjuder slutligen på första delen av en Harry Potter-parodi, skapad av Dawn French och Jennifer Saunders för Comic Relief (ungefär 0:45 in i klippet kommer en underbar imitation av J.K. Rowling).


Dagens citat: "I absolutely did not start writing these books to encourage any child into witchcraft... I'm laughing slightly because to me, the idea is absurd.
I have met thousands of children now, and not even one time has a child come up to me and said, "Ms. Rowling, I'm so glad I've read these books because now I want to be a witch." They see it for what it is... It is a fantasy world and they understand that completely." (J.K. Rowling)

"If you need to tell your readers something...there are only two characters that you can put it convincingly into their dialogue. One is Hermione, the other is Dumbledore. In both cases you accept, it's plausible that they have, well Dumbledore knows pretty much everything anyway, but that Hermione has read it somewhere. So, she's handy." (J.K. Rowling i en intervju.)

"Scars can come in useful. I have one myself above my left knee which is a perfect map of the London Underground." (Albus Dumbledore)

1 kommentar:

snowflake sa...

Haha, vilket härligt klipp!