fredag 28 december 2012

Recension: Metro 2034 av Dmitrij Gluchovskij

I en framtida värld har större delen av mänskligheten utplånats i ett gigantiskt kärnvapenkrig. Många av Moskvas invånare lyckades överleva tack vare att de redan befann sig i eller lyckades fly ner i tunnelbanan. Där har de lyckats bygga upp en ny civilisation där stationerna har blivit stadsstater i mer eller mindre fasta förbund.

Det var i romanen Metro 2033 som Dmitrij Gluchovskij först etablerade sin dystopi. När han nu återvänder till den i Metro 2034 är det i form av en fristående fortsättning. Händelserna i första boken refereras bara i förbigående, istället är det en helt ny historia och helt nya karaktärer som får stå i centrum.

Återigen är det en liten fristående station i ytterkanten av tunnelbanesystemet som får problem. Den här gången stoppar en mystisk sjukdom karavanerna med förnödenheter. En gammal man som kallas Homeros ger sig ut tillsammans med en märklig legosoldat för att försöka öppna förbindelserna genom tunnlarna igen.

Precis som med Metro 2033 är det den klaustrofobiska känslan och den mörka dystopin som gör det spännande och läsvärt. I Metro 2034 avhandlar Gluchovskij, förutom faran med att en smittsam sjukdom sprider sig i tunnelbanan, behovet av att återskapa och återerövra sin förlorade civilisation.

Karaktären Homeros försöker på egen hand återskapa och samla minnen av den jord som gått förlorad. Han är en av de få i tunnelbanan som minns tiden innan kärnvapenkriget och febrilt lägger han beslag på och nedtecknar allt han hittar som vittnar om en tid innan jordens kvarvarande befolkning var koncentrerad till en samling tunnlar under centrala Moskva.

Metro 2034 är utmärkt underhållning och ställer många intressanta frågor. Fast mycket känns igen från Metro 2033, så till den grad att det blir repetitivt. Samtidigt är Dmitrij Gluchovskij en fullkomligt habil författare, så jag ser ändock fram emot fler av hans böcker.

Jag hoppas bara att han vågar söka sig till nya världar alternativt expanderar och vidareutvecklar sin existerande till att omfatta mer än bara Moskvas tunnelbana. I Metro 2034 sår Dmitrij Gluchovskij några små lovande frön som antyder att hans värld är mycket större. Det ska bli spännande att se var det hamnar.

Inga kommentarer: