tisdag 4 december 2012

Lucka 4: Miss Marple

"Miss Marple is a white-haired old lady with a gentle, appealing manner — Miss Wetherby is a mixture of vinegar and gush. Of the two Miss Marple is much the more dangerous."

Joan Hickson som miss Marple.
Jag fortsätter på intelligenstemat lite till. Fast här handlar det om observationsförmåga, nyfikenhet och en fantastisk slutledningsförmåga. Inser nu att miss Marple hade kunnat bli en alldeles lysande forskare. Istället är hon kanske världslitteraturens charmigaste privatdetektiv.

Deckare är inte direkt min kopp te, men jag gillar Agatha Christies böcker. Mycket beroende på en ren nostalgieffekt när jag läser dem. Och av Christies detektiver är det miss Jane Marple som jag gillar bäst. Vilket nog kan förklaras med att det var just en Marple-bok som var min introduktion till Agatha Christies författarskap.

Fast det är ju miss Marples mormoderliga charm och torra humor som får en att falla. Men också hennes förmåga att överraska. För precis som skurkarna hon får fast så har man ju en tendens att som läsare underskatta miss Marple. Fast så vitt jag vet har hon inte gått bet en ända gång.

1 kommentar:

Unknown sa...

Ja, farlig för bovarna utan att de inser det! Jag är väldigt svag för Lord Peter Wimsey också, men de delar förstaplatsen!