fredag 22 oktober 2010

Här är listan på vinnarna

Här kommer mina nomineringar till det enda bokpris jag anser bör räknas, nämligen bloggarnas eget. Men först en liten snabb genomgång av nomineringskriterierna.

Varje bokbloggare får nominera fem böcker, som dessutom ska poängsättas. Fem poäng till den man tycker är bäst och sedan vidare ner till ett poäng. Böckerna måste vara utgivna i Sverige mellan november 2009 och november 2010. De kan vara skrivna av både svenska och utländska författare, men de måste finnas tillgängliga på svenska.

Min lista blir dock liten, men naggande god. Förklaringen är ganska så simpel. Jag har inte läst så fruktansvärt många böcker som har getts ut under den stipulerade tidsperioden. Däremot mer som har getts ut tidigare och det känns inte direkt konstruktivt att nominera till exempel Möss och människor.

Här kommer min nomineringslista:
5p: Nocturner av Kazuo Ishiguro
4p: Lilla Stjärna av John Ajvide Lindqvist
3p: Lazarusprojektet av Aleksandar Hemon
2p: En kamp för frihet: Aung San Suu Kyi av Jesper Bengtsson
1p: Udda verklighet av Nene Ormes

Sedan kom jag att tänka på en grej till nästa år. Vad sägs om att införa ett pris för bästa författarskap? Ett slags "lifetime achievement award" där vi bokbloggare får nominera författare baserat på hela deras livsverk. En idé med framtiden för sig hoppas jag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men du fick ju ihop fem böcker trots allt!

Pepe sa...

Ja, jag upptäckte det också! :)