tisdag 26 oktober 2010

Hälsning från andra litterära nejder

Alltid lika kul när goda vänner hör av sig. Därför var det en extra rolig överraskning att få ett vykort från mina vänner Kalle och Linn som för tillfället är på en resa jorden runt. De har för tillfället nått fram till Nya Zeeland, vykortet däremot är skickat från Kalifornien.

Självklart redogör Kalle och Linn för vilka litterära turistmål de har besökt. Två av de som avklarats av är gatan Cannery Row i Monterey och City Lights Bookstore i San Francisco. Vad är det då som gör dessa till litterära resmål?

Cannery Row förekommer i John Steinbecks roman från 1945, med samma namn som gatan. Berättelsen rör sig kring fiskeindustrin där och människorna vars liv är beroende av den under depressionen. Gatan hette från början Ocean View Avenue, men den döptes om, boken till ära. Cannery Row filmatiserades 1982 med Nick Nolte och Debra Winger i huvudrollerna.

City Lights Bookstore grundades 1953 och blev berömd efter att ägarna hade publicerat Allen Ginsbergs Howl and Other Poems, som innehåller Ginsbergs mest kända verk, dikten Howl.

Dagens citat: "Cannery Row in Monterey in California is a poem, a stink, a grating noise, a quality of light, a tone, a habit, a nostalgia, a dream." (Den inledande meningen i Cannery Row)

"I saw the best minds of my generation destroyed by madness, starving hysterical naked, 
dragging themselves through the negro streets at dawn looking for an angry fix, 
angelheaded hipsters burning for the ancient heavenly connection to the starry dynamo in the machinery of night," 
(Inledningen av dikten Howl.)

Inga kommentarer: