torsdag 7 oktober 2010

2010 års Nobelpris går till...

Övre raden fr. v: Haruki Murakami, Adonis, Les Murray, Ko Un.
Undre raden fr. v: Joyce Carol Oates, Cormac McCarthy, Ngugi wa Thiong'o, Tomas Tranströmer
I skrivandes stund är det mindre än tre timmar kvar tills dess att Peter Englund tillkännager vem som får ta emot årets Nobelpris i litteratur. I vanlig ordning spekuleras det vilt, men gemensamt för alla är slutsatsen att Svenska akademien kan överraska.

Ovan på alltihop har vid dessutom spelbolagens odds att väga in. En snabbkoll visar att Cormac McCarthy är den med lägst odds, medan oddsen för kenyanen Ngugi wa Thiong'o har höjts. Glädjande nog så visar det sig att oddsen för Tomas Tranströmer, så här de skälvande timmarna innan, har sjunkit kraftigt.

Vilka är då mina tips? Jag tror faktiskt lite på en poet i år. Det är 14 år sedan en renodlad poet tog hem priset. Därmed anser jag att Tranströmer ligger väldigt bra till, men det gäller i så fall även sydkoreanen Ko Un, syriern Adonis och australiensaren Les Murray. Tre författare som ligger väl till bara genom att de kommer från världsdelar dit få Nobelpris gått.

Men Akademien har ju traditionellt föredragit prosaister och då är det kanske dags för en amerikan. Då säger min hjärna Cormac McCarthy eller Thomas Pynchon, medan mitt hjärta säger Philip Roth eller Joyce Carol Oates.

En potentiell pristagare är japanen Haruki Murakami. Ett mycket sannolikt alternativ då han är en berättare och asiat. Men de flesta asiatiska litteraturprisen har gått till just Japan, så jag tror i slutändan faktiskt inte på honom. Däremot vet jag att han skulle vara ett populärt val bland Sveriges samlade bokhandlare.

Dagens citat: "You think when you wake up in the mornin yesterday dont count. But yesterday is all that does count. What else is there? Your life is made out of the days it's made out of. Nothin else." (Cormac McCarthy)

"Let me be unambiguous. I prefer not to be photographed." (Thomas Pynchon)

3 kommentarer:

snowflake sa...

Men tror du inte att det är många spel med hjärtat som gör att Tranströmers odds sjunker? Ni är en stor klubb som älskar honom.

Pepe sa...

Hej

Nja, jag är inte lika säker på det. Självklart spelar det nog in.

Men Tranströmer har varit med i många år, men jag har aldrig sett att han fått så låga odds förut. Dessutom när Ladbrokes satte oddsen låg de på 5 mot 1.

Jag tror förra året när priset tillkännagavs då hade han oddsen 50 mot 1.

Jag tror på honom lite av den anledningen.

Karin Berg/enbokcirkelföralla sa...

Ja, Tomas Tranströmer är en av mina favoriter så jag hoppas på honom. men även Alice Munro. Det blir spännande iallafall.