lördag 30 oktober 2010

Skrämmande bra...

Dagen till ära tänker jag också hoppaskräcktåget och komma med lite förslag på böcker som passar denna helg.

1. Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist. Den hittills bästa moderna vampyrromanen, också för att den inte bara ger läsaren kalla kårar. Utan också för att den faktiskt har något att säga om vårt samhälle.
Och till det ska sedan adderas ett klockrent porträtt av en svensk förort i början av 80-talet, i skuggan av kalla kriget, strider om löntagarfonder och en rysk ubåt i Karlskrona skärgård.
Om ni nyligen har läst Låt den rätte komma in så ta då vilken som helst av John Ajvide Lindqvists romaner, men då vill jag främst rekommendera hans senaste, Lilla stjärna.



2. Apropå vampyrer så går det inte att skriva en sådan här lista utan att nämna en otrolig skräckförfattare. Nämligen Anne Rice, vars vampyrböcker i min mening är något av det bäst inom genren.
Även om det är Louis som spelar huvudrollen i den första boken, En vampyrs bekännelser, så är det karaktären Lestat som är seriens riktiga huvudperson.
Den amoraliske och lustdrivne Lestat, med sina adliga rötter i det förrevolutionära Frankrike, är en fantastisk karaktär. Anne Rice lyckas med konststycket att få läsaren att hata honom och sympatisera med honom på samma gång.
För övrigt något jag gillar med hela serien är att böckerna är inte skrivna i kronologisk ordning utan historien växer fram organiskt genom att de olika karaktärerna berättar sin historia och ger ytterligare bitar till pusslet.



3. Egentligen vad som helst av Edgar Allan Poe, men om jag ska göra ett urval så blir det dels novellen Huset Ushers fall, dels dikten Korpen.
Huset Ushers fall är berättelsen om en bror och en syster. De sista av sin släkt, som en kväll får besök av broderns bästa vän, som är historiens anonyme berättare. Under besökets gång dör systern och placeras i familjens valv. Men en tid därefter märker de två männen att de blir alltmer rastlösa och oroliga.
Korpen är en lång berättande dikt. Huvudpersonen, Poes alter ego, sitter i sitt arbetsrum och sörjer förlusten av sin älskade Lenore. Då får han plötsligt besök av den enponymiska korpen.
Båda berättelserna tillhör Poes bästa verk, med sin täta och stundtals blodisande stämning.



Dagens citat: "Once upon a midnight dreary, while I pondered, weak and weary,
Over many a quaint and curious volume of forgotten lore,
While I nodded, nearly napping, suddenly there came a tapping,
As of some one gently rapping, rapping at my chamber door.
"'Tis some visiter," I muttered, "tapping at my chamber door—
Only this, and nothing more." (Den inledande strofen ur Korpen)

"Quoth the raven, 'Nevermore.'" (Ett återkommande citat ur Korpen)

"During the whole of a dull, dark, and soundless day in the autumn of the year, when the clouds hung oppressively low in the heavens, I had been passing alone, on horseback, through a singularly dreary tract of country; and at length found myself, as the shades of the evening drew on, within view of the melancholy House of Usher." (Inledande meningen ur Huset Ushers fall)

tisdag 26 oktober 2010

Hälsning från andra litterära nejder

Alltid lika kul när goda vänner hör av sig. Därför var det en extra rolig överraskning att få ett vykort från mina vänner Kalle och Linn som för tillfället är på en resa jorden runt. De har för tillfället nått fram till Nya Zeeland, vykortet däremot är skickat från Kalifornien.

Självklart redogör Kalle och Linn för vilka litterära turistmål de har besökt. Två av de som avklarats av är gatan Cannery Row i Monterey och City Lights Bookstore i San Francisco. Vad är det då som gör dessa till litterära resmål?

Cannery Row förekommer i John Steinbecks roman från 1945, med samma namn som gatan. Berättelsen rör sig kring fiskeindustrin där och människorna vars liv är beroende av den under depressionen. Gatan hette från början Ocean View Avenue, men den döptes om, boken till ära. Cannery Row filmatiserades 1982 med Nick Nolte och Debra Winger i huvudrollerna.

City Lights Bookstore grundades 1953 och blev berömd efter att ägarna hade publicerat Allen Ginsbergs Howl and Other Poems, som innehåller Ginsbergs mest kända verk, dikten Howl.

Dagens citat: "Cannery Row in Monterey in California is a poem, a stink, a grating noise, a quality of light, a tone, a habit, a nostalgia, a dream." (Den inledande meningen i Cannery Row)

"I saw the best minds of my generation destroyed by madness, starving hysterical naked, 
dragging themselves through the negro streets at dawn looking for an angry fix, 
angelheaded hipsters burning for the ancient heavenly connection to the starry dynamo in the machinery of night," 
(Inledningen av dikten Howl.)

måndag 25 oktober 2010

Kliande fingrar

Det började klia ordentligt i fingrarna efter att jag läst Svenskans recension av Philip Roths senaste bok Nemesis. Så jag slängde mig in på Adlibris, letade upp den och i samma veva lade jag ytterligare fyra av hans böcker i varukorgen.

Förutom Portnoy's complaint blev det även American pastoral, I married a communist och The Human stain. Men innan jag tryckte på köpa-knappen kröp den lilla snåljåpen fram i mig.

Jag har ju en ganska stor hög med böcker att läsa, bland annat Petina Gappahs novellsamling Sorgesång för Easterly och Alain Mabanckous två romaner Slut på kritan och Ett piggsvins memoarer.

Fast böckerna finns ju kvar på Adlibris även nästa löning. Får se hur mycket av läshögen jag har avverkat då. Har jag tur så blir det bokinköp som belöning.

Dagens citat: "To become a celebrity is to become a brand name. There is Ivory Soap, Rice Krispies, and Philip Roth. Ivory is the soap that floats; Rice Krispies the breakfast cereal that goes snap-crackle-pop; Philip Roth the Jew who masturbates with a piece of liver." (Philip Roth, där han syftar på en berömd scen ur just Portnoy's complaint.)

"The cruelest thing anyone can do to Portnoy’s Complaint is to read it twice." (Kritikern Irving Howe, citerad i New York Times.)

Författarröster del 9: Ann Heberlein

Foto: Sofia Runarsdotter
Dags för en ny författare att komma till tals här på bloggen. Jag fortsätter med ytterligare en svensk författare, nämligen Ann Heberlein, teologie doktor i etik vid Lunds Universitet.

Hon har skrivit flera böcker om ämnen som ondska, ansvar och sexualitet. Den allra senaste betitlad En liten bok om ondska.

Fast hon är kanske mest känd för den självbiografiska boken Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva. I den berättar hon om att hon är bipolär, det som tidigare kallades för manodepressivitet.

Därför inleds denna del av Författarröster med att Ann Heberlein själv får läsa ur Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva.


Här kommer den första och andra delen av en debatt med Ann Heberlein och den australiensiske filosofen Peter Singer. Övriga delar hittar du här.



Ett klipp från TV4:s Efter Tio där hon diskuterar En liten bok om ondska.


Nästa klipp handlar om samma bok men kommer från Babel.


Samma bok, men programmet heter Sverige och sänds även det på SVT.


Ann Heberleins skiftesföreläsning i Malmö högskolas bibliotek. Sändning via Bambuser från den 4 oktober 2010.


Dagens citat: "Vem ringer man när man inte orkar leva? Vem ringer man när man inte vill leva? Observera min for mulering, den är viktig. Jag har inte någon längtan efter att dö. Jag vill inte dö. Jag åtrår inte döden. Jag är ingen Werthertyp, ser inte självmordet som någon radikal frihet i någon existentialistisk mening. För mig är självmordet snarast en tvångstanke. Nej. Jag längtar inte efter att dö. Det är livet jag inte klarar av. San ningen att säga så är jag rädd för att dö. Jag är rädd för tomheten, för att allt tar slut, för evigheten. Jag är rädd för ganska mycket, och mycket av det jag är rädd för har med evighet att göra." (Citat ur Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva)

"Ändå kan jag inte släppa tanken på den ondskan – förstått som summan av de onda handlingar människor utför – som också finns i världen. Det där "varför?" som människan upplever när hon konfronteras med ondska, lämnar mig ingen ro." (Citat ur En liten bok om ondska)

söndag 24 oktober 2010

På nattduksbordet just nu...

I början av september skrev jag i ett inlägg att jag hade införskaffat Kosmokomik av Italo Calvino. Ända sedan dess har den figurerat på min lista av böcker jag läser just nu.

Det är lite av en sanning med modifikation, eftersom jag inte aktivt läser den för tillfället. Men det är ju en novellsamling och med sådan är det lite skönt att bara ha liggande och läsa en berättelse då och då när andan faller på.

Samma syfte tjänar min Dorothy Parker-antologi The Portable Dorothy Parker. Ibland plockar jag upp den, läser en dikt eller två, kanske en novell. Alldeles utmärkt när man behöver lite avkoppling för alla andra böcker som läses för tillfället.

På tal om italienare så håller jag även på med Rosens namn av Umberto Eco, som en del av tegelstensutmaningen jag accepterade. Märker nu att det kan bli lite svårt för mig att hinna med ytterligare en tegelsten i höst. Men man ska aldrig säga aldrig.

Lite som gör att det går så långsamt med just den är att jag läser en massa andra böcker samtidigt som Rosens namn. Jag frilansar ju även som bokrecensent för Skånska Dagbladet och har nyligen lämnat in en recension samt har två till som ska skrivas så fort jag läst böckerna.

Men det är också därför jag behöver ha en Kosmokomik och The Portable Dorothy Parker liggande på nattduksbordet. För avkopplingens skull.

Dagens citat: "That would be a good thing for them to cut on my tombstone: 'Wherever she went, including here, it was against her better judgment.'" (Dorothy Parker)

"I set my hand to the art of writing early on. Publishing was easy for me, and I at once found favor and understanding. But it was a long time before I realized and convinced myself that this was anything but mere chance." (Italo Calvino)

"To read fiction means to play a game by which we give sense to the immensity of things that happened, are happening, or will happen in the actual world. By reading narrative, we escape the anxiety that attacks us when we try to say something true about the world. This is the consoling function of narrative — the reason people tell stories, and have told stories from the beginning of time." (Umberto Eco)

fredag 22 oktober 2010

Här är listan på vinnarna

Här kommer mina nomineringar till det enda bokpris jag anser bör räknas, nämligen bloggarnas eget. Men först en liten snabb genomgång av nomineringskriterierna.

Varje bokbloggare får nominera fem böcker, som dessutom ska poängsättas. Fem poäng till den man tycker är bäst och sedan vidare ner till ett poäng. Böckerna måste vara utgivna i Sverige mellan november 2009 och november 2010. De kan vara skrivna av både svenska och utländska författare, men de måste finnas tillgängliga på svenska.

Min lista blir dock liten, men naggande god. Förklaringen är ganska så simpel. Jag har inte läst så fruktansvärt många böcker som har getts ut under den stipulerade tidsperioden. Däremot mer som har getts ut tidigare och det känns inte direkt konstruktivt att nominera till exempel Möss och människor.

Här kommer min nomineringslista:
5p: Nocturner av Kazuo Ishiguro
4p: Lilla Stjärna av John Ajvide Lindqvist
3p: Lazarusprojektet av Aleksandar Hemon
2p: En kamp för frihet: Aung San Suu Kyi av Jesper Bengtsson
1p: Udda verklighet av Nene Ormes

Sedan kom jag att tänka på en grej till nästa år. Vad sägs om att införa ett pris för bästa författarskap? Ett slags "lifetime achievement award" där vi bokbloggare får nominera författare baserat på hela deras livsverk. En idé med framtiden för sig hoppas jag.

tisdag 19 oktober 2010

"...live as a monster, or die as a good man..."

Måndagskvällen tillbringades i sällskap med min gode vän Gustaf (hans blogg), god mat, gott vin och en väldigt bra film. Vi såg nämligen Shutter Island, med bland annat Leonardo DiCaprio och sir Ben Kingsley, mästerligt regisserad av Martin ScorseseFilmen bygger på thrillern Patient 67 (Shutter Island) av den amerikanske författaren Dennis Lehane.

Jag är ju ingen större fantast av deckare och annan krimlitteratur. Om jag ska ta del av den genren föredrar jag filmen som medium. De få undantagen har varit Agatha Christie och Minette Walters, som jag för övrigt har haft väldigt stor behållning av.

Fast nu var Shutter Island så fantastiskt bra att jag känner ett otroligt sug efter Dennis Lehanes böcker i allmänhet och Patient 67 i synnerhet.



Dagens citat: "He reminds me of that excitement when De Niro and I stumbled upon a way of working together - a similar kind of energy to the actors in the 1970s. It’s very rare for me to find that kind of connection again. Leo will give me the emotion where I least expect it and could only hope for it about three or four scenes. And he can do it take after take." (Martin Scorsese om Leonardo DiCaprio.)

"Don't you get it? You're a rat in a maze." (Karaktären George Noyce spelad av Jackie Earle Haley.)

"You're smarter than you look, Marshall, that's probably not a good thing." (Karaktären Rachel Solando spelad av Patricia Clarkson.)

Och de nominerade är...

Yvonne Hirdman, Moa Matthis och Sigrid Combüchen. 
Foto: Lotta Törnroth/Caroline Andersson/Andreas Rasmusson
Vi hinner knappt lägga tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur bakom oss förrän årets nomineringar till Augustpriset dyker upp. Tyvärr har jag inte hunnit läsa någon av de nominerade.

Fast jag har varit sugen på att läsa Spill:en damroman av Sigrid Combüchen, ända sedan jag läste den första recensionen av den. Nedan följer en lista på alla som har nominerats till Augustpriset.

Årets svenska skönlitterära bok:
Spill: en damroman – Sigrid Combüchen
Ränderna – Magnus Florin
Livdikt – Johan Jönson
Darling River – Sara Stridsberg
Kioskvridning 140 grader: en wästern – Peter Törnqvist
Ingersonetterna – Magnus William-Olsson

Årets svenska barn- och ungdomsbok:
Syltmackor och oturslivet – Anna Ehring
Jag finns – Maja-Maria Henriksson
Här ligger jag och blöder – Jenny Jägerfeld
Jag tycker inte om vatten – Eva Lindström
Det händer nu – Sofia Nordin
Tänk om… – Lena Sjöberg

Årets svenska fackbok:
Vargen: den jagade jägaren – Henrik Ekman
Den röda grevinnan: en europeisk historia – Yvonne Hirdman
Mask: litteraturen som gömställe – Kristoffer Leandoer
Cocaina: en bok om dom som gör det – Magnus Linton
Maria Eleonora: drottningen som sa nej – Moa Matthis
Resa i Sharialand: ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien – Tina Thunander

Maria Eleonora av
Brandenburg (1599-1655)
Jag ser också på listan över nominerade fackböcker att där finns en del böcker att jag också vill läsa. Den första på listan blir Moa Matthis biografi om drottning Maria Eleonora. Just den boken ska läsas bara för att tillfredsställa mitt stora historiska intresse, men också för att det aldrig har funnits en bra biografi över den något bortglömda svenska drottning.

Maria Eleonora förekommer ju oftast bara som biroll i biografer över hennes make, Gustaf II Adolf, eller dotter, drottning Kristina, och då framställs hon oftast som en sinnessjuk hysterika utan någon riktig kontakt med verkligheten.

Den andra nominerade fackboken jag är sugen på är Yvonne Hirdmans biografi om sin mamma Charlotte. Läst lite om just den boken och det verkar vara ett otroligt intressant människoöde.

Jag tänker inte komma med vidlyftiga spekulationer till detta pris, i alla fall inte som jag gjorde inför Nobelpriset i litteratur, men på rak arm så tror jag att Sigrid Combüchen tar hem det skönlitterära priset. Vem som tar hem de övriga vågar jag inte gissa på, särskilt inte när det gäller barnlitteraturen. Det är område jag verkligen inte är hemma på. Om ni är sugna på att läsa om barnböcker så rekommenderar jag bloggen Den lilla bokhyllan.

Dagens citat: "Kära fröken! Jag, den ryslige Strindberg, har så förfört den älsklige Heidenstam, och så fängslat honom i Gropen på Grand Hôtel att Ni, om Ni icke vill försaka hans angenäma sällskap måste hålla till godo med mitt äfven, varför Ni endast har att välja att stiga i droskan som väntar utanför Er port." (August Strindberg i en inbjudan till Ellen Key.)

tisdag 12 oktober 2010

Bokbloggarnas litteraturpris

Petra och KlaraJohanna på bokbloggen Breakfast Book Club har kommit med ett fantastiskt initiativ. Bokbloggarnas egna litteraturpris. Här nedan kan ni läsa om det, samt adress om ni är bokbloggare och känner att ni vill komma med en nominering.

Svenska akademien har sitt pris, förläggarna har ett och bokhandlarna ett annat. Därför känner vi på Breakfast Book Club att det bara saknas ett enda pris så här i Nobel- och Augustipristider; bokbloggarnas egna litteraturpris. Därför vill vi instifta ett sådant från och med i år 2010.

Alla svenska bokbloggare får nominera fem svenska eller utländska böcker var (de ska dock finnas översatta till svenska), utgivna från och med november 2009 till november 2010 (priset delas ut och tillkännages i samband med Stora kulturbloggprisets gala den 27 november).

Böckerna ska vara poängsatta så att årets bästa får 5p (fem poäng), den näst bästa får 4 p (fyra poäng) osv. De fem titlarna med högst totalpoäng slutnomineras och alla bloggläsare kommer därefter att rösta fram vinnaren av Bokbloggarnas litteraturpris. 

Nomineringstiden startar nu och pågår till och med 24 oktober. Röstningsperioden kommer att vara under två veckor i början av november. Vinnaren kommer annonseras och priset delas ut i slutet av november!

Du nominerar genom att maila dina fem titlar samt adressen till din bokblogg till brfstbookclub@gmail.com eller genom att svara i kommentarerna till det här inlägget (som du kommer till om du klickar på länken).

Nu ska jag bara komma på vilka böcker jag vill nominera och vilka poäng jag ska ge dem.

Dagens citat: "In my heart there may be doubt that I deserve the Nobel award over other men of letters whom I hold in respect and reverence — but there is no question of my pleasure and pride in having it for myself.It is customary for the recipient of this award to offer personal or scholarly comment on the nature and the direction of literature. At this particular time, however, I think it would be well to consider the high duties and the responsibilities of the makers of literature." (John Steinbeck i sitt tal på Nobelbanketten 1962.)

torsdag 7 oktober 2010

Och priset gick till...

Mario Vargas Llosa blev alltså årets Nobelpristagare i litteratur. Och här sitter jag med näbben i brevlådan. Såklart att Svenska akademien utser en författare som jag knappt har hört nämnas i alla de diskussioner jag har haft om Nobelpriset i litteratur.

Vargas Llosa får priset med nomineringen "för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag". Och han har förekommit i Nobelprisspekulationerna under lång tid, men varit en verklig outsider de senaste åren.

Jag har känt till honom, men bara till namnet och nu lägger jag ytterligare en författare till listan över de jag vill läsa. En sak irriterar mig dock, för hade det exempelvis blivit Tomas Tranströmer, Philip Roth eller Joyce Carol Oates så hade jag automatiskt fått ytterligare ett hack till i min bokhylla.

En rolig detalj om Vargas Llosa är att han vid ett tillfälle ska ha gett Gabriel García Marquéz en blåtira i samband med ett bråk. De två ska tydligen ha blivit vänner igen.

Rent allmänt är det kul att det blev en utomeuropeisk författare för en gångs skull och att det blev en latinamerikansk författare i synnerhet. Senast det inträffade var 1990 och då fick Octavio Paz från Mexico det.

Tyvärr kan jag dock bara konstatera att det inte blev en poet. Däremot är det bara att gratulera alla bokhandlare. Nobelpristagaren blev en tillgänglig och någorlunda känd författare.

Slutligen vill jag bara säga att den här totala överraskningen är lite av tjusningen med Nobelpriset. Nu ser jag fram emot att få läsa lite Mario Vargas Llosa.

Skvaller från Börshuset

En liten koll på Twitter när det är lite mer än en timme kvar tills Peter Englund träder ut genom dörrarna är att det blir "en författare som inte är särskilt översatt, men några få böcker finns på svenska" #skvaller från börshuset.

Låter inte direkt som vare sig Tranströmer eller McCarthy. Baserat på det skulle jag nog gissa på Ngugi wa Thiong'o. Fast frågan är hur pålitligt det är. Fast både SVT:s Kulturnyheterna och SR:s Kulturnytt har spridit ryktet vidare. Kanske är en så kallad red herring från Akademiens sida.

Men nu har jag sagt Tomas Tranströmer och jag står fast vid det.

2010 års Nobelpris går till...

Övre raden fr. v: Haruki Murakami, Adonis, Les Murray, Ko Un.
Undre raden fr. v: Joyce Carol Oates, Cormac McCarthy, Ngugi wa Thiong'o, Tomas Tranströmer
I skrivandes stund är det mindre än tre timmar kvar tills dess att Peter Englund tillkännager vem som får ta emot årets Nobelpris i litteratur. I vanlig ordning spekuleras det vilt, men gemensamt för alla är slutsatsen att Svenska akademien kan överraska.

Ovan på alltihop har vid dessutom spelbolagens odds att väga in. En snabbkoll visar att Cormac McCarthy är den med lägst odds, medan oddsen för kenyanen Ngugi wa Thiong'o har höjts. Glädjande nog så visar det sig att oddsen för Tomas Tranströmer, så här de skälvande timmarna innan, har sjunkit kraftigt.

Vilka är då mina tips? Jag tror faktiskt lite på en poet i år. Det är 14 år sedan en renodlad poet tog hem priset. Därmed anser jag att Tranströmer ligger väldigt bra till, men det gäller i så fall även sydkoreanen Ko Un, syriern Adonis och australiensaren Les Murray. Tre författare som ligger väl till bara genom att de kommer från världsdelar dit få Nobelpris gått.

Men Akademien har ju traditionellt föredragit prosaister och då är det kanske dags för en amerikan. Då säger min hjärna Cormac McCarthy eller Thomas Pynchon, medan mitt hjärta säger Philip Roth eller Joyce Carol Oates.

En potentiell pristagare är japanen Haruki Murakami. Ett mycket sannolikt alternativ då han är en berättare och asiat. Men de flesta asiatiska litteraturprisen har gått till just Japan, så jag tror i slutändan faktiskt inte på honom. Däremot vet jag att han skulle vara ett populärt val bland Sveriges samlade bokhandlare.

Dagens citat: "You think when you wake up in the mornin yesterday dont count. But yesterday is all that does count. What else is there? Your life is made out of the days it's made out of. Nothin else." (Cormac McCarthy)

"Let me be unambiguous. I prefer not to be photographed." (Thomas Pynchon)

lördag 2 oktober 2010

Författarröster del 8: Tomas Tranströmer

Foto: Andrei Romanenko
Det börjar dra ihop sig till Nobelpristillkännagivanden. Det mest intressanta för mig är så klart tillkännagivandet av vem som får årets litteraturpris. Spelbolaget Ladbrokes har sina vana trogen satt upp oddsen för vem som får priset.

Till min stora lycka är den svenske poeten Tomas Tranströmer den som fått lägst odds. Får han priset ger det ungefär fem gånger pengarna. Jag hoppas verkligen att han får det. Därför ägnar jag denna upplaga av Författarröster åt vår store poet.

Intervju från 1989, året innan Tomas Tranströmer drabbades av en stroke.


Fortsättning på samma intervju,


Tomas Tranströmer läser sin dikt Efter någons död.


Här berättar han om när han började skriva.


2007 fick han motta The Lifetime Recognition Award från The Griffin Trust for Excellence in Poetry.


Madrigal


Schubertiana


Epilog


Tomas Tranströmer är god vän med den amerikanske poeten Robert Bly och tillsammans har de gett ut sin brevväxling i boken Air Mail.

Dagens citat: "Poetry is finer and more philosophical than history; for poetry expresses the universal, and history only the particular." (Aristoteles)

"Poetry is not an expression of the party line. It's that time of night, lying in bed, thinking what you really think, making the private world public, that's what the poet does." (Allen Ginsberg)

"You can tear a poem apart to see what makes it technically tick...You're back with the mystery of having been moved by words. The best craftsmanship always leaves holes and gaps in the works of the poem so that something that is not in the poem can creep, crawl, flash or thunder in." (Dylan Thomas)