tisdag 16 november 2010

Och vinnaren är...

Silver till John Ajvide Lindqvist, guld till Carin Gerhardsen och brons till Sofi Oksanen.
Foto: Mia Ajvide/Flemming Gemyx/Toni Härkönen
I dagarna blev det klart vem som får Bokbloggarnas litteraturpris. För att friska upp minnet så var det bloggen Breakfast Book Club som drog i gång priset. De gick ut men en uppmaning till alla bloggare att nominera sin fem favoriter bland årets utgivning. De tio böcker som sedan fick flest poäng har man sedan kunnat rösta på.

Vann gjorde Vyssan lull av Carin Gerhardsen. Romanen är tredje boken i hennes svit Hammarbyserien. Mer kan jag tyvärr inte berätta, eftersom jag inte ens kände till Carin Gerhardsen och hennes böcker innan Vyssan lull nominerades.

Av de tio som ingick i den slutgiltiga omröstningen var min favorit Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist, som slutade som tvåa. Däremot trodde jag att Sofi Oksanen och hennes Utrensning skulle vinna, då den ledde omröstningen under väldigt lång tid. Utrensning hamnade till slut på tredje plats.

Lite statistik: 47 bokbloggare nominerade runt 130 titlar. Av dessa gick tio vidare till den slutgiltiga omröstningen, där 427 personer röstade. Vyssan lull fick 28 procent av rösterna, Lilla stjärna fick 21 procent och Utrensning fick 18 procent.

Inga kommentarer: