måndag 22 november 2010

Grattis till vinnarna

Sigrid Combüchen
Foto: Andreas Rasmusson
Det blev Sigrid Combüchen som tog hem årets Augustpris i den skönlitterära klassen med sin roman Spill. Juryns motivering lyder som följer:

"Vad är fakta och vad är fiktion i Sigrid Combüchens roman Spill och vem har tolkningsföreträde? Den "verkliga" Hedvig, som i brev berättar för författaren om sitt unga liv på 30-talet, eller Hedda, den skapade gestalten? Författarjaget försjunker i decenniets dofter och detaljer och låter damromanen handla såväl om sömnad och torftiga inackorderingsrum som om förtryck och frigörelse, medan den "verkliga" Hedvig vill leva i nuet och inte se sitt liv som förspillt.
Sigrid Combüchen har skrivit en imponerande roman, stilistiskt och tekniskt formfulländad med många perspektivskiften, som ger henne möjlighet både att berätta underhållande om ett människoliv och att med intellektuell stringens reflektera kring det egna skrivandet."

Yvonne Hirdman
Foto: Lotta Törnroth
Jag är särskilt nöjd med mig själv efter att jag lyckades tippa rätt vinnare, både i den skönlitterära och den facklitterära klassen. För i den sistnämnda vann nämligen Yvonne Hirdman med sin bok Den röda grevinnan. Så här motiverade juryn sitt val:

"Genom att använda både traditionella historiska källor och privata brev, intervjuer och personliga minnen förvandlar Yvonne Hirdman sin personliga längtan efter mammas livshistoria till något allmängiltigt. Boken ger ett oförglömligt porträtt av en charmfull och begåvad kvinna och en färgstark bild av mellankrigstidens Europa."

Slutligen vann Jenny Jägerfelds Här ligger jag och blöder priset i klassen årets barn- och ungdomsbok. Juryns motivering:

"Med träffsäker galghumor förkroppsligas Majas koketta och samtidigt oförställda utanförskap. En av misstag amputerad tumme kastar ut läsaren på en irrfärd i sökandet efter identitet. Ett psykologiskt porträtt med särskild trovärdighet i uttrycket."

Ett stort grattis till vinnarna av årets Augustpris. Nu ska jag bara läsa dem. Sådan tur att jag passade på att tipp årets Augustvinnare på bloggen Enbokcirkelföralla, så nu har jag en chans att vinna just ett exemplar av Sigrid Combüchens roman Spill.

Dagens citat: "Do you really like me or did I just wear you out?" (Sigrid Combüchen i sitt vinnartal.)

Inga kommentarer: