onsdag 15 juni 2011

Recension:
The Ambassador's Mission av Trudi Canavan

Trudi Canavan har snabbt blivit en av mina favoriter bland nutida fantasyförfattare och främst är det hennes böcker om Kyralias magikergille som jag gillar. Och nu har så äntligen uppföljartrilogin kommit till hennes första serie The Black Magician's Trilogy.

The Ambassador's Mission är den första delen av The Traitor Spy Trilogy och tar sin början tjugo år efter händelserna i den första trilogin. Sonea är, precis som i den första trilogin, den centrala karaktären, men här får hon även sällskap av sin nu vuxne son Lorkin, som är bokens andra huvudperson.

På de tjugo år som har passerat sedan den första trilogin har Kyralias magikergille börjat ta in adepter även från de lägre samhällsklasserna, vilket leder till klassmotsättningar inom gillet. Dessutom har en ny drog börjat spridas i samhället, extremt beroendeframkallande och farlig, även för magiker. Samtidigt dödas flera av den undre världens högdjur av en mystisk mördare med kopplingar till en okänd nation.

Att åter få ta del av Trudi Canavans fantastiska och magiska värld är en härlig upplevelse. Det hemtamt och välbekant, samtidigt lyckas hon överraska och hålla spänningen uppe. Prosan är driven och fångar effektivt in mig och håller fast mig ända till slutet. När jag läst sista sidan längtar jag genast efter nästa del av serien.

Något som jag alltid har gillat med Trudi Canavan är att hon behandlar teman kring ras, kön och klass. Inte så att det stör, hon låter det aldrig stå i vägen för en bra historia. En smårolig detalj är dessutom det faktum att hon har hittat på en egen terminologi för en lång rad vardagliga ting. Något som ökar känslan av att befinna sig i ett alldeles speciellt universum.

2 kommentarer:

Full bokhylla sa...

Visst har jag en av dina böcker med henne?

Pepe sa...

Visst har du det!

Den första boken i den första trilogin, The Magician's Guild heter den.

Fast det är ingen brådska att lämna tillbaks den. Ta den tid du behöver för att läsa.