onsdag 16 mars 2011

Recension:
Close Range: Wyoming Stories av Annie Proulx

Det är lika bra att erkänna det på direkten. Enda anledningen till att jag köpte novellsamlingen Close Range: Wyoming Stories av Annie Proulx var för att den innehöll novellen Brokeback Mountain, som Ang Lee gjorde till film år 2005 med Heath Ledger och Jake Gyllenhaal i huvudrollerna som Ennis och Jack.

Och just den novellen motsvarade mina förväntningar till punkt och pricka. Dessutom är det imponerande vilken trohet till källmaterialet Ang Lee visar upp. För novellen är lika plågsamt vacker som filmen. Brokeback Mountain är en magnifik novell som går rakt in i hjärtat och bosätter sig där och samlingens definitiva höjdpunkt. För tyvärr kan de övriga novellerna i Close Range: Wyoming Stories inte mäta sig med denna berättelse.

Fast det betyder inte att resten av samlingen är dålig, det handlar endast klasskillnader inom bra-berättelser-spektrat. Annie Proulx är driven berättare och lyckas med sina historier placera mig som läsare mitt i Wyomings karga landskap.

Annie Proulx har fångat den amerikanska myten om den fåordige och handlingskraftige nybyggaren som bryter ny mark och överlever helt på sin egen förmåga att klara vardagen. Men också hur denna myt kolliderar med den moderna världens krav och påfund.

Precis som jag nämnde tidigare finns det betydande klasskillnader på novellerna i den här boken och jag blir nyfiken på när alla dessa noveller skrevs. Om det på något speglar Annie Proulxs utveckling som författare.

För de två första novellerna bjuder på ett mycket bra hantverk men saknar det där lilla extra som gör att de bosätter sig i ens medvetande. Övriga noveller fram till och med den sista är bländande bra skrivkonst. Framförallt är det novellen The Blood Bay som imponerar. En skröna, eller rättare sagt den sanna berättelsen bakom en av alla dessa skrönor och spökhistorier som cirkulerar i ett lands folklore.

Genomgående tecknar Annie Proulx ett ömsint och kärleksfullt porträtt av en delstat som på senare år mest har blivit känd som en intoleransens högborg. Men samtidigt förnekar hon inte den konservativa inskränkthet och rädsla för det okända som existerar där.

Dagens citat: "Reality's never been of much use out here." (Pensionerad farmare från Wyoming citerad av Annie Proulx.)

"When you live a long way out you make your own fun." (Sista meningen i novellen 55 Miles to the Gas Pump.)

Inga kommentarer: