Nu har jag skaffat mig ytterligare ett litet projekt, som är tänkt att löpa under mars månad. I måndags började nämligen läsa Anthony Beevors bok D-dagen och tanken är att den ska läsas ut under mars. Målsättningen är ett kapitel innan jag somnar varje kväll, så det borde gå jämnt ut med kommande månadsskifte (boken har 30 kapitel).
Jag har faktiskt aldrig läst någon av Anthony Beevors böcker tidigare, trots mitt historieintresse. Anledningen är främst att jag är inte överdrivet intresserad av just andra världskriget, utan min håg står snarast till perioden 1500 till 1900 (ungefär).
Försökte visserligen för några år sedan läsa hans bok om de allierades kapplöpning till Berlin och slutstriden 1945. Orkade med ett kapitel eller två, sedan stöp jag på den ofantliga massan av fakta som anföll mina sinnen. Jag kunde verkligen inte hitta ett flyt i just den boken. Får se vad som händer med Beevors bok om D-dagen.
Dagens citat: "I hate war as only a soldier who has lived it can, only as one who has seen its brutality, its stupidity." (Dwight D. Eisenhower, allierad befälhavare under invasionen av Normandie, sedermera amerikansk president.)
onsdag 2 mars 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Det är något speciellt med krigshistoria och militärhistoria överhuvudtaget och Anthony Beevor är en av mina favoritförfattare i ämnet. Testa tegelstenen om Spanska inbördeskriget också! När det gäller författare om äldre tiders slag och liknande har du ju Peter Englund! Poltava är välgörande lysande om du nu inte läst den. Han inverterar alla hjälteskildringar och romantiseringar av vad krig är genom att bland annat krasst redogöra för hur ett slagfält ser ut - och luktar - efter en dag, en vecka, en månad etc.
Tack för tipset! Har läst en del av Peter Englund men inte just Poltava.
En sak jag glömde skriva i inlägget är att jag föredrar att läsa biografier. En av de bästa är Simon Sebag Montefiores om furst Potemkin.
Dessutom kan jag varmt rekommendera Dick Harrisons Jarlens sekel, en bok som nästan fysiskt transporterar dig tillbaka till 1200-talet.
Tack tebaks för tipsen: jag noterar att både Båten och Jarlens sekel är tillgängliga på mitt stadsdelsbibliotek! Hoppas så ock är fallet när det till slut blir min tur att få lägga vantarna på en del titlar jag har beställt dit. Eftersom du gillar biografier och historia och Dick Harrison så säger det kanske bingo över den senares biografi om Karl Knutsson? Jag har läst den och tyckte om den i varje fall.
Alls ingen orsak, alltid lika kul att byta tips med en annan bokfantast. Håller fullkomligt med dig om Karl Knutsson-biografin, har läst den flera gånger.
Skicka en kommentar