måndag 10 maj 2010

Fantasy, fantasy och mer fantasy!

En nyhet på bloggen från och med i dag är den lilla rutan uppe till höger där jag har skrivit vilka böcker jag läser för tillfället. Förhoppningsvis kommer jag att komma ihåg att uppdatera den också.

En av böckerna jag läser just nu är Trudi Canavans The Magicians Apprentice, som ni på titeln säkert kan räkna ut är en fantasybok. Boken berättar förhistorien till händelserna i Canavans bästsäljande The Black Magician Trilogy. Böckerna ustpelar sig i det fiktiva landet Kyralia och dess magikergille.

Berättelserna är traditionell fantasy med magi och en traditionell kamp mellan ont och gott. Dock tillför Trudi Canavan till viss del nya grepp som gör att hennes fantasyböcker ändå känns fräscha och inte bara som undermåliga Tolkienkopior. Ett exempel på sådana är de fasansfullt dåliga Shannara-böckerna av Terry Brooks.

Men tillbaka till varför Trudi Canavan lyckas, där andra misslyckas. För det första är inte skillnaden mellan gott och ont som den mellan svart och vitt, snarare målas allting upp i gråzoner. Vilket är uppfriskande särskilt när man som jag vars första erfarenhet av fantasy var Tolkiens böcker där alla antingen är goda eller onda.

Dessutom tänker Trudi Canavan ett steg längre och har till exempel hittat på egna ord för vardagliga ord som häst, hund, ko och katt. Tanken är ju att världen där berättelsen inte är vår egen värld utan en helt annan och då har de självklart hittat egna ord för olika saker.

Den sista punkten där jag tycker att Trudi Canavans böcker står ut på ett positivt sätt är att hon genomgående använder sig av kvinnliga hjältar. I alla hennes böcker rör sig historien kring en kvinnlig protagonist som blir den som får rädda världen och fixa allting till det bättre. Inte precis något fantasylitteraturen är bortskämt med.

Jag har tidigare på bloggen skrivit att jag är svårflörtad när det gäller ny fantasy. Tolkien kommer ju alltid att vara den måttstock jag mäter fantasy mot. Därför är det extra kul att läsa en ny fantasyförfattare och bli riktigt positivt överraskad. Självklart syns influenserna från Tolkien och andra på Canavans författarskap. Men hon tar detta jättelika arv och gör något eget av det. Till skillnad från andra som bara kopierar och uppnår ett slutresultat som blir en travesti (läs Terry Brooks).

En annan författare som också lyckas ta sin historia och göra något eget av den är Katharine Kerr som med sina berättelser om det magiska landet Deverry är ytterligare ett exempel på utmärkt och nyskapande fantasy. Kerrs böcker är baserade på keltisk mytologi, men hon lyckas även väva in klassiska fantasyinslag som alver, drakar och dvärgar på ett alldeles fantastiskt sätt. 

Än så länge har hon publicerat femton böcker i sin serie och en liten varning är på plats. Berättelserna utspelar sig på flera olika tidsplan där karaktärernas tidigare inkarnationer påverkar dem i den huvudsakliga historien, vilket stundtals kan bli förvirrande. Dessutom saknar böckerna kapitelindelningar vilket också gör att de kan vara väldigt utmattande att läsa. Men orkar man med detta bjuder Kerrs böcker på en omtumlande och fulländad läsupplevelse.

Ytterligare en fantasyförfattare jag vill nämna är David Eddings vars böcker har behandlats mer än styvmoderligt av det svenska förlaget Wahströms. De verkar ha trott att de översatte dålig barnlitteratur. För på svenska är språket i hans böcker barnsligt, förenklat och snuttifierat, medan om de läses på engelska så inser man att de faktiskt riktar sig mot vuxna läsare. Samt inser man att han faktiskt använder sig av bisatser i sina berättelser.

När jag pratar om David Eddings menar jag förstås hans böcker om Belgarion och Mallorea med tillhörande kringlitteratur. Hans övriga serier är dock inte mycket att hänga i julgranen eller påskriset för den delen.

Vilka är dina favoritförfattare och böcker inom fantasygenren?

Dagens citat: "When I examine myself and my methods of thought, I come to the conclusion that the gift of fantasy has meant more to me than any talent for abstract, positive thinking." (Albert Einstein)

"Without this playing with fantasy no creative work has ever yet come to birth. The debt we to play of imagination is incalculable." (Carl Jung)

"Everyone must have a fantasy." (Andy Warhol)

Inga kommentarer: