fredag 28 maj 2010

Den nya romanen

Jonas Thente har skrivit en intressant artikel i DN. Han drar slutsatsen att TV-serier har blivit den nya tidens roman. Eller närmare bestämt DVD-boxarna med tv-serier är de nya romanerna.

Kanske det? En viss likhet finns ju med till exempel Charles Dickens. Många av hans romaner publicerades som följetonger i olika tidningar innan de gavs ut som böcker.

Thente drar i alla fall slutsatsen att det är först nu som tv har mognat tillräckligt mycket för att kunna konkurrera med romanen som berättande medium. Artikeln ger sedan ett flertal exempel och för att till slut mynna ut i en rejäl hyllning av tv-serien Mad Men. En hyllning jag håller med om till hundra procent.

Personligen tror jag inte att tv-mediet hade nått så långt som det har gjort i sitt berättande om det inte hade varit för litteraturen och romankonsten. Böcker har alltid varit en inspirationskälla för de övriga berättande konsterna.

Precis som Jonas Thentes artikel var en ursäkt för att hylla Mad Men, tänker jag uttnyttja det här inlägget till att göra en You-Tube-lista med bra tv-serier som bygger på litterära förlagor.

Vi börjar med en av de bästa skildringarna av andra världskriget. Nämligen Krig och hågkomst som bygger på en roman av Herman Wouk. Romanen kom 1978 och miniserien tio år senare. Tv-serien bjuder på minnesvärda insatser av skådespelare som Robert Mitchum (Pugh Henry), Jane Seymour (Natalie Henry) samt sir John Gielgud (Aaron Jastrow).



Är krig och historia något som kittlar ens intresse finns det ytterligare en tv-serie som kan vara värd att kallas in. Nämligen 80-talsklassikern Nord och Syd med bland andra Patrick Swayze och Kirstie Alley. Tv-serien bygger på en bokserie av John Jakes.

Nu går vi raskt vidare och jag nämnde Charles Dickens tidigare i inlägget. Flera av hans böcker har blivit tv-serier (och filmer med för den delen). Själv minns jag en väldigt lång tv-film baserad på Nicholas Nickleby (men jag kommer inte ihåg vilket år den är ifrån). Därför blir det istället ett klipp från Bleak House, som blev tv-serie 2005 med bland annat en praktfull Gillian Anderson (Scully från Arkiv X) som den Lady Dedlock.



Slutligen det mest samtida exemplet på en populär tv-serie som bygger på en populär bokserie. Självklart talar jag om True Blood, som bygger på Charlaine Harris The Southern Vampire Mysteries. Jag älskar tv-serien, men har ännu inte läst någon av böckerna. Innerst inne är jag väl lite rädd för att de inte ska leva upp till mina förväntningar. Tv-serien bjuder i alla fall på storartad underhållning och skådespelarinsatser från Anna Paquin, Stephen Moyer, Alexander Skarsgård och Michelle Forbes.



Slutligen ett snabbt svenskt exempel. Tv-serien Herr von Hancken bygger på Hjalmar Bergmans bok med samma namn. Visades som juldrama år 2000. Med Per Oscarsson i titelrollen och Mona Malm som fru von Hancken.

Dagens citat: "If any one were to ask me what in my opinion was the dullest and most stupid spot on the face of the Earth, I should decidedly say Chelmsford." (Charles Dickens)

"Jarndyce and Jarndyce drones on. This scarecrow of a suit, has, in course of time, become so complicated that no man alive knows what it means. The parties to it understand it least; but it has been observed that no two Chancery lawyers can talk about it for five minutes, without coming to total disagreement as to all the premises." (Bleak House, kapitel 1)

"I felt there’s a wealth in Jewish tradition, a great inheritance. I’d be a jerk not to take advantage of it." (Herman Wouk)

Inga kommentarer: