fredag 30 september 2011

September - Snabbversionen

Då var september månad avklarad och trots svag läslusta så känner jag mig ändå nöjd med månaden. Detta var också en månad då mitt bokrecenserande för Skånskan tog fart. Tre böcker levererades på kort tid, två har lästs och en recension har skrivits. Återkommer när de har publicerats.

Dessutom återknöt jag kontakten med galaxen långt, långt borta när jag läste om serien om Rogue Squadron. Mest för att jag behövde läsa något som gick snabbt och lätt, krävde minimal koncentration och hade hög igenkänningsfaktor.

Facit för augusti blev följande:
* Sex lästa böcker, varav en antologi och fem romaner.
* Sammanlagt sidantal blev 2 156.
* Två böcker lästes på svenska, fyra på engelska.
* En har svenska som originalspråk, resten har engelska.

Och här kommer listan:
* Fragment av Marilyn Monroe
* Adonis av Jens Liljestrand
* X-Wing: Rogue Squadron av Michael A. Stackpole
* X-Wing: Wedge's Gamble av Michael A. Stackpole
* X-Wing: The Krytos Trap av Michael A. Stackpole
* X-Wing: The Bacta War av Michael A. Stackpole

måndag 26 september 2011

Apropå Star Wars...

Oscar Wilde lär en gång ha sagt att det bästa sättet att bli av med en frestelse är att ge efter för den. Med denna aforism i bakhuvudet begav jag mig till SF-bokhandeln i lördags. Och jag var beredd på att bli frestad och att ge efter för frestelsen. Utökade därför min samling av Star Wars-böcker med en roman betitlad Death Trooper.
Vad handlar den om? Låt mig säga så här Star Wars möter zombies. Kan det bli bättre?
Be still my nerdy heart!

fredag 23 september 2011

Avkopplande läsning

I ett tidigare inlägg berättade jag om mina specialhyllor. Bland annat två stycken som helt har tillägnats Star Wars-litteratur, främst romaner, men även en del referenslitteratur. Och som jag berättade i ett ännu tidigare inlägg så är jag ett stort Star Wars-fan och har varit det sedan barndomen.

Tyvärr har filmerna förlorat mycket av sin charm (jag stirrar på dig George Lucas), men romanerna kan jag fortfarande njuta av. Främst för att de expanderar hela det fiktiva universum historierna utspelar sig och att när jag läser så kan jag hålla mig kvar i den version jag tycker bäst om. Till exempel det odiskutabla faktum att Han Solo sköt först.

Därför har jag valt att koppla lite från all annan läsning och allt recensionsskrivande genom att läsa X-wing: Rogue Squadron av Michael A. Stackpole. Den för mig till en galax långt, långt borta, samtidigt som jag inte behöver anstränga mig. Det vill säga perfekt läsning när man är lite trött och bara har ett behov av att komma vidare utan något större motstånd.

Scenen som den ska vara.


Scenen efter det att George Lucas mixtrat med den.

onsdag 21 september 2011

Nyförvärv = nytändning?

Boris Akunin, Michael Cunningham, Dennis Lehane och Kathryn Stockett.
Varför blir alltid september en sådan seg månad? Märkte det förra året också, det blev en betänklig nedgång i bloggandet och läsandet. Det märkliga är att just läsandet tar en dipp precis när höstens recensionssäsong drar i gång på allvar. Har för tillfället tre böcker som ska recenseras åt Skånskan. Eller rättare sagt, två böcker är lästa, en recension är skriven, den andra är halvfärdig.

Tog dock en paus i arbetet och gick en kort promenad. Hamnade i bokaffären som ligger cirka två minuter från där jag bor. Första besöket sedan jag flyttade in, lite skämmigt, men det handlar om finansiell självbevarelsedrift. Nu hittade jag visserligen inte det jag letade efter, så istället köpte jag fyra pocketböcker, som ska förhoppningsvis ska sätta lite fart på läs- och blogglöden.

Vilka böcker blev det då? Här kommer de i den ordning jag plockade dem ur hyllan.

Först ut hittade jag Specimen days av Michael Cunningham. Han är mest känd som författaren till The Hours, som blev film med Meryl Streep, Julianne Moore och Nicole Kidman. Jag älskade både boken och filmen, men det har tyvärr inte betytt att jag har tagit del av Michael Cunninghams vidare författarskap. Något jag tänkte råda bot på nu.

Bok nummer två jag plockade åt mig blev Vinterdrottningen av den ryske deckarförfattaren Boris Akunin. Nu är jag egentligen ingen större deckarfantast, men just Akunin är jag väldigt nyfiken. Anledningen är att jag förra året skrev en artikel med spekulationer inför Nobelpriset i litteratur och då var det en bokhandlare som förordade Boris Akunin. Vinterdrottningen är den första delen av hans serie om gentlemannadetektiven Erast Fandorin. Boken har blivit till en tv-serie i rysk tv, men en engelskspråkig filmversion är tydligen på gång.

Den tredje boken jag fastnade för var också en deckare. Nämligen Patient 67 av Dennis Lehane. Att jag blev nyfiken på denna är kanske inte så svårt att gissa. Ja, det är tack vare filmen med Leonardo DiCaprio, Max von Sydow och Ben Kingsley. Såg den för ett tag sedan tillsammans med en kompis och blev helt begeistrad, svor att jag skulle läsa boken och sedan hände inget. Tills nu!

Slutligen köpte jag en bok som snurrade runt på flera olika bokbloggar för ett tag sedan. Och överallt jag läste om den så var det positiva tongångar eller i alla fall minns jag det så. Det rör sig nämligen om Niceville av Kathryn Stockett. Har fingrat på den ett antal gånger i ett antal olika bokaffärer. Nu gjorde slutligen slag i saken och köpte den. Den har också filmatiserats med bland annat fantastiska Allison Janney i en av rollerna.

Det var de fyra böcker jag har fyllt på bokhyllan med. Nu ska de bara läsas och omdöme lämnas i form av bloggposter.

tisdag 13 september 2011

Glad Roald Dahl-dag

Roald Dahl
I dag skulle den brittiske författaren Roald Dahl ha fyllt 95 år. Dahl är en författare som betytt väldigt mycket för mig personligen och när jag tänker efter så inser jag att Roald Dahl är en av anledningar att jag lärde mig älska böcker. Inte den enda anledningen, men tacksamhetsskulden till Dahl finns där tack vare en av hans fantastiska böcker.

Jag pratar inte om Häxorna, Kalle och chokladfabriken eller SVJ. Boken jag tänker på tillhör kanske inte en av hans mest berömda. Men den betyder mycket för mig, nämligen Danny, bäst i världen.

Första gången jag kom i kontakt med den boken var när min fröken i mellanstadiet läste den för oss. En tid efter hon var färdig med den så fick jag låna den och läsa själv. Det var förenat med stor stolthet när jag läst ut den, för då var det den tjockaste bok jag någonsin läst själv. Dessutom fängslade berättelsen om Danny och hans far mig totalt.

Vilken bok av Roald Dahl är din favorit?

lördag 10 september 2011

Specialbokhyllor

I juli skrev jag lite snabbt om mina bokhyllor och hur de var sorterade. Nu har jag börjat komma ännu mer i ordning i lyan. Har till och med skruvat upp två väggfasta hyllor. Vilket har lett till att allt har hamnat på rätt plats, det vill säga precis som jag vill ha det. Lite arbete återstår dock eftersom jag fortfarande har en del böcker magasinerade (läs; stående hos mina föräldrar).

Här kommer i alla fall en bild på min låga bokhylla som står vid fönstret. Dess huvudsakliga uppgift är att långsamt fyllas med tidskrifter.
Ovanpå hylla mellan bokstöden har jag samlat alla mina Tolkien- och Harry Potter-böcker. Dessa har redan fått sällskap av de första fyra av George R. R. Martins fantasyserie A Song of Ice and Fire. Möjligen att jag kommer bygga på med lite mer fantasy där, får se har inte riktigt bestämt mig.
I själva facken i hylla samlar jag mina Populär Historia och Filter. Har räknat ut att varje fack rymmer fyra årgångar av Populär Historia samt två årgångar av Filter. Vilket innebär att jag har utrymme kvar för åtta respektive fyra års prenumeration av varje tidskrift.

Sedan var det de väggfasta hyllorna som jag satte upp nu i veckan. Jag kallar dem för mina Nike-hyllor eftersom de liknar skoföretagets swoosh-symbol.
Hyllorna hänger ovanför huvudändan på min säng och är tillägnade min guilty pleasure, nämligen Star Wars. Främst då romaner som utspelar sig i Star Wars-universumet, men också lite referenslitteratur.

torsdag 8 september 2011

20 snabba något senare

Trots att jag gillar att svara på enkäter är jag sen med att hoppa på den som följer. Enligt O är tydligen den som hittat på enkäten i fråga och bland annat Vixxtoria och En full bokhylla har svarat på den tidigare (samt antagligen en massa bokbloggare till).

Morgonpigg eller nattuggla?
Nattuggla, utan tvekan. Även om jag för tillfället går upp klockan 5 på morgonen.

Bibliotek eller bokhandel?
Både och, men oftast bokhandel.

Adlibris eller Bokus?
SF-bokhandeln

Ljudbok eller e-bok?
Nu förstår jag inte vad du menar...de flesta av mina böcker innehåller bokstaven e och ibland händer det att jag ljudar när jag försöker utröna hur till exempel franska karaktärers namn ska uttalas.

Inbunden eller pocket?
Bara den innehåller sidor med text på.

Vampyrer eller zombies?
Ja tack. Kan jag få slänga in några varulvar också?

Camilla Läckberg eller Jan Guillou?
Helst inte, men Guillou har jag ju faktiskt läst lite av (Arn-böckerna). Läckberg är jag fullkomligt ointresserad av.

En i taget eller slalomläsning?Inbillar mig att jag slalomläser.

Bokmärke eller hundöra?
BOKMÄRKE!

Chips eller choklad?
Choklad i alla dessa former.

Biografier eller memoarer?
Biografier

Skräck eller chick litt?
Skräck, utan tvekan!

Boken eller filmen?
Läser helst boken först, men många böcker hade aldrig blivit lästa om jag inte hade sett filmen.

Twitter eller Facebook?
Båda!

Strindberg eller Heidenstam?Föredrar Lagerlöf, Bergman och Söderberg

Kokbok eller bakbok?
Båda tas tacksamt emot som present.

Te eller kaffe?

(Fast utan gräddeskvätten då förstås)

Rött eller vitt?
Rött, gärna kaliforniskt, gärna Zinfandel.

BokLördag eller ViLäser?Ingen av dem.

Man Booker Prize eller Augustpriset?
Bookerpriset.

fredag 2 september 2011

Detta har hamnat på min röda matta

Mitt golv den första fredagen i september. Hösten och därmed årets andra recensionssäsong har börjat. Äntligen!

Jag har redan fått två böcker att recensera åt Skånskan. Den ena hade jag önskat mig och den andra blev jag tillfrågad om jag ville skriva recension på.

Bok nummer ett är Fragment, som jag från början karakteriserade som en biografi av Marilyn Monroe. Men jag misstog mig. Det är istället en samling av material som hon själv har skrivit. Ska bli mycket spännande att läsa.

Bok nummer två som ska recenseras är Amanda Svenssons nya bok Välkommen till den här världen. Jag har ju helt missat hennes debutroman Hey Dolly, så det ska bli kul att stifta bekantskap med ett nytt författarskap.

Dessutom kunde jag lägga vantarna på två pocketböcker också. Dels Allting är upplyst av Jonathan Safran Foer dels Kriget vid världens ände av Mario Vargas Llosa.

Med på bilden finns också Ciderhusreglerna av John Irving eftersom det är den bok jag läser just nu, samt det senaste numret av Populär Historia som låg och väntade på mig när jag kom hem från jobbet. Mycket rolig läsning som väntar på mig nu.