söndag 29 april 2012

Recension:
Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom

Tänk er en privatdetektiv från en riktigt gammal klassisk deckare, som till exempel Hercule Poirot, Sherlock Holmes eller Sam Spade. Ta sedan deras antites, lägg till lite otur och självömkan. Då har Ian Sansoms huvudfigur och motvillige brottsutredare Israel Armstrong i Fallet med de försvunna böckerna.

Israel Armstrong är en försynt bokmal från norra London, som flyttar till byn Tumdrum i County Antrim för att bli dess nya bibliotekarie. När han anländer till byn är biblioteket stängt och han ska istället sköta den lokala bokbussen. Än värre är att bibliotekets alla 15 000 volymer är försvunna. Därmed blir det Israels uppgift att ta reda på den försvunna böckerna.

Ian Sansom målar upp en mycket originell deckarhistoria full av framförallt snarstuckna karaktärer. Aldrig har en bok varit så full av feltolkade avsikter, missförstånd och sårade egon. Det blir till och med lite påfrestande i slutändan. Fast främst ger det läsaren en känsla av samma frustration som huvudpersonen känner i sitt utredningsarbete.

Det är en underhållande och välskriven deckarroman, helt enkelt en välkommen distraktion. Dock känner jag inte på rak arm någon större lust att läsa nästa bok om Israel Armstrong, något sådant sug lyckas inte Ian Sansom skapa. Däremot ger honom gärna en chans till.

Inga kommentarer: