onsdag 6 februari 2013

Recension: Insekt av Claire Castillon

Precis före jag läste Joyce CarolOates novellsamling om kvinnor som går över gränsen så läste jag en annan novellsamling på ungefär samma tema. I sin novellsamling Insekt tar franska författaren Claire Castillon en ingående titt på relationen mellan mödrar och döttrar.

I 19 noveller vrider hon och vänder på denna relation tills läsaren knappt vet vad som är bak och fram. Det är skabröst, respektlöst och skrattframkallande. Även om skrattet många gånger fastnar i halsen när innebörden av Castillons ord verkligen tränger in i hjärnbarken.

För här får vi bland annat möta en kvinna som är mer intresserad av att vara sin dotters bästa kompis, en annan kvinna som får tvillingar när hon bara ville ha ett barn och en mor som plötsligt övertygas om att hennes make våldtar deras dotter.

Det är en omtumlande och utmattande läsning, främst på grund av det höga tempot och de tvära kasten från sprudlande glädje till förkrossande sorg. Allt kryddat med en stor dos nattsvart och avväpnande humor. Ser fram emot att få läsa mer av Claire Castillon.

Inga kommentarer: