lördag 17 december 2011

Lucka 17: Brokeback Mountain

"Ennis Del Mar wakes before five, wind rocking the trailer, hissing in around the aluminum door and window frames."Även bakom lucka 17 finns det en film som retar tårkanalerna. En film som blev en sensation när den kom för sin uppriktiga skildring av en kärlek som var dömd på förhand. Ang Lees mästerverk Brokeback Mountain från 2005 är baserad på en novell med samma namn av Annie Proulx.

De två unga männen Ennis och Jack träffas och blir vänner sommaren 1963 på berget Brokeback i Wyoming när de arbetar som fåraherdar. En vänskap som utvecklas till en himlastormande förälskelse och förbjuden. Sedan får vi följa de genom åren, hur de lyckas träffas några korta stunder varje år samt deras kamp att undkomma det samhälle som fördömer deras kärlek.

Filmen följer novellen troget och är lika känslosamt drabbande. Ang Lee har verkligen behandlat sitt källmaterial med ömsinthet och respekt. Filmen kompletteras dessutom av ett helt fantastiskt soundtrack, som även funkar på egen hand. Nedan kan ni lyssna på min favorit från soundtracket, He was a Friend of Mine med Willie Nelson.

Inga kommentarer: