måndag 12 december 2011

Lucka 12: Revolutionary Road

"Generalrepetitionens slutrepliker dog bort och medlemmerna i Laurels teatersällskap kunde bara stå där tysta och hjälplösa plira ut över rampen mot en tom salong."Hade det inte varit för filmen Revolutionary Road, som kom 2008, hade jag aldrig upptäckt Richard Yates fantastiska författarskap, som jag fortfarande håller på att läsa in mig på. Filmen kom som sagt 2008 med Kate Winslet och Leonardo DiCaprio i huvudrollerna och är ett utsökt och klaustrofobiskt drama om brustna drömmar, ett fallerat äktenskap och ensamhet.

Boken kom redan 1961 och blev en stor kritikerframgång, men försvann sedan snabbt från folks medvetande. Under lång tid fanns inga av Richard Yates verk tillgängliga, men efter hans död 1992 har hans romankonst upplevt en renässans, som slutligen ledde fram till Sam Mendes fantastiska filmatisering av just Revolutionary Road.

Detta är berättelsen om det unga paret Frank och April, som en gång i tiden aspirerade efter konstnärliga karriärer och att framleva sina dagar i Paris. Istället har de bosatt sig i en sömnig medelklassförort där April har blivit en uttråkad hemmafru och Frank slavar på ett själsdödande kontor. En dag återupplivar de drömmen om Paris, men livet och dess omständigheter lägger hinder i vägen.

Inga kommentarer: