lördag 10 december 2011

Lucka 10: Dangerous Liaisons

"I was astonished at the pleasure to be derived from doing good."


Lucka nummer tio har öppnats och där hittar vi kanske det ultimata kostymdramat, nämligen Dangerous Liaisons från 1988 i regi av Stephen Frears. Filmen bygger på den franske författaren Pierre Choderlos de Laclos brevroman från 1782.

Boken skrevs ursprungligen för att den ofrälse artilleriofficeren ville visa den franska högadelns excesser och perversiteter. Boken handlar om hur Marquise de Merteuil slår vad med Vicomte de Valmont att han inte kan förföra den kyska Madame de Tourvel och få henne att bedra sin man. Samtidigt förför Valmont även den unga Cecile de Volanges för att för all framtid förstöra hennes chanser att bli gift.

Här har vi ytterligare ett fall där jag sett filmen före jag läste boken. Och ärligt talat är boken inte den lättaste och roligaste att läsa eftersom den är skriven i brevform samt på en högtidlig, sirlig och invecklad prosa. Då är det bättre att njuta av Stephen Frears mästerliga adaption med Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfeiffer, Uma Thurman och Keanu Reeves i rollerna.

Under åren har det gjorts flera filmatiseringar av boken. 1959 gjorde Roger Vadim en franskspråkig version och 1989 kom Milos Formans minst sagt svaga adaption, med Annette Bening och Colin Firth. Dessutom har väl de flesta sett Cruel Intentions från 1999, som flyttar historien till ett nutida New York. Utöver dessa har det även gjorts två koreanska filmer och en kinesisk samt två olika operor.

Fast ingen slår Stephen Frears Dangerous Liaisons. Ett bra manus, fantastiska skådespelare i storform och inte minst magnifika kostymer. Och ovanpå allt detta användes slott i Loiredalen som inspelningsplats för att skapa känslan av att man befinner sig i 1700-talets Frankrike

Här kommer ett klipp av en favoritscen ur filmen, där Marquise de Merteuil (Close) berättar för Vicomte de Valmont (Malkovich) hur hon skapade sig själv för att kunna överleva i den högre societeten.

Inga kommentarer: