fredag 23 april 2010

Glad Världsbokdag 2010

Om det är någon som har missat det så är det Världsbokdagen i dag. Det är UNESCO som bestämde att den 23 april skulle uppmärksammas som Världsbokdagen och syftet är att främja läsning.

Men att fira boken just i dag har sina rötter i Spanien 1923. Då började nämligen spanska bokhandlare göra kopplingen mellan böcker och den 23 april för att uppmärksamma att det Miguel de Cervantes dödsdag. På sina håll i Spanien brukar Världsbokdagen uppmärksammas genom maratonläsningar av Don Quijote.

I och med detta växte en tradition fram, nämligen att män skulle ge kvinnor en ros denna dag och få en bok i utbyte. Fast nuförtiden räcker det väl med att ge varandra böcker. Eller varför inte bara utbyta boktips en dag som denna?

Här kommer lite boktips från mig för er som vill tillbringa helgen med en bok i favoritfåtöljen.

1) Mästaren och Margarita av Mikhail Bulgakov. En bok som bara måste läsas och upplevas. Låt Bulgakov ta med dig på en absurd resa till Stalintidens Moskva där du bland annat får möta en svart, talande katt i mansstorlek och en före detta körledare vid Korovjev.

2) Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie. Eller egentligen vilken som helst av hennes deckare, men nu råkar denna vara min favorit. Personligen är jag inte överdrivet förtjust i just deckare, men Agatha Christie har och kommer alltid att vara en favorit, oavsett genre.

 
3) Farmor och Vår Herre av Hjalmar Bergman. Lite som med Agatha Christie, det kvittar vilken bok ni läser, bara den är skriven av Bergman. Farmor och Vår Herre fogar ytterligare en fasett till Hjalmar Bergmans myllrande värld med Wadköping och Bergslagen i centrum.

4) The Plot Against America av Philip Roth. För den som vill läsa något på engelska. Roths epos är en kontrafaktisk betraktelse över hur historien hade kunnat bli om Charles Lindbergh hade vunnit presidentvalet 1940. Philip Roth har placerat sig själv och sin familj i centrum för historien.

5) Bellefleur av Joyce Carol Oates. En gotisk saga om släkten med samma namn som bor i norra delen av delstaten i New York i ett jättelikt palats. Genom boken introduceras flera olika medlemmar av släkten, den ena mer excentrisk än den andra. Eller vad sägs om patriarken Raphael som bestämde att när han dog skulle hans hud användas som trumskinn. Boken är också Oates första verk iom genren magisk realism.

Det är mina boktips inför helgen. Vilka böcker vill du tipsa mig om?

Dagens citat: "The impossible could not have happened, therefore the impossible must be possible in spite of appearances." (Hercule Poirot i Mordet på Orientexpressen)

"Farmor höll räfst med Vår Herre. Själv trodde hon, att hon läste sin aftonbön, men en mångårig förtrolighet hade gjort tonen familjär. Ibland uttryckte hon sig nästan vanvördigt." (De första meningarna i Farmor och Vår Herre)

"The road to hell is paved with works-in-progress." (Philip Roth)

Inga kommentarer: