lördag 13 april 2013

Recension: Familjen Kennedy av Lennart Pehrson

Familjen Kennedy har kallats för Amerikas kungliga familj. Ingen annan politisk dynasti har varit så uppmärksammade och omskrivna som just denna ätt. I sin bok går Lennart Pehrson systematiskt genom Kennedyfamiljens historia. Från det att anfadern Patrick föds på Irland fram till dags dato.

Lennart Pehrson har delat upp boken i tre delar. Första delen handlar om de tidiga generationerna, andra delen om den kanske mest kända generationen av familjen. För här avhandlas John F. Kennedy, Robert Kennedy och Ted Kennedy. I den sista delen berättas det om familjens yngre generationer.

Boken är skriven på en rak och informativ prosa. Förutom att det är en ordentlig genomgång av familjen Kennedys historia och påverkan på det amerikanska samhället. För mycket av fascinationen kring familjen går ut på att vi aldrig kommer att få reda på vad som hänt om till exempel JFK och RFK inte mördats. Om Ted hade valts till president eller John-John gett sig in i politiken.

Styrkan är den ingående redogörelsen för Kennedymyten skapades, både medvetet och omedvetet. Till exempel hur Jackie O medvetet planterade begreppet Camelot som en metafor för hennes makes presidentskap i det allmänna medvetandet.

Tyvärr är bokens svaghet dess sista del. Berättelsen om generationen som kommer efter JFK, RFK och Ted är tråkig. Inte så mycket Lennart Pehrsons fel. Ingen i den generationen, med möjligt undantag för John-John, har lyckats fascinera i samma utsträckning. Annat än att de har omfattats av den allmänna Kennedymyten.

Trots detta är det i grunden en mycket intressant bok om ett intressant fenomen. För det är just det familjen Kennedy har lyckats förvandla sig till. Ett nutidshistoriskt och populärkulturellt fenomen som femtio år efter skotten i Dallas uppenbarligen lyckas fängsla människors fantasi.

Familjen Kennedy fotograferade på stranden vid huset i Hyannis Port
sommaren 1931. Yngste sonen Ted är ännu inte född när fotot togs.

Inga kommentarer: