torsdag 11 april 2013

Recension:
Den amerikanska högern av Martin Gelin

I samband med Barack Obamas valseger i presidentvalet 2008 bildades den omtalade Tea Party-rörelsen. En från början löst sammansatt proteströrelse, som med tiden blev en allt mer tydlig del av den samlade konservativa rörelsen och det republikanska partiet. Martin Gelin har arbetat som journalist i USA sedan 2001 och i sin andra bok Den amerikanska högern gör han en ingående undersökning av denna rörelse, dess historia och dess drivkrafter.

Genom sina resor över hela den amerikanska kontinenten möter Martin Gelin allt från välbeställda pensionärer i Orange county till rednecks som bara vill att staten lämnar dem i fred. Allt skrivet på en driven och fängslande prosa. Den amerikanska högern är en sådan bok som inte går att lägga från sig förrän sista sidan är avverkad.

Martin Gelin är insatt och har tillgång till källor som ger en levande beskrivning av läget och stämningen inom den konservativa rörelsen. Han ger även en ypperlig genomgång av rörelsens historiska utveckling. Från Barry Goldwater till Mitt Romney.

Den amerikanska högern är måsteläsning för alla som är det minsta intresserade av USA, dess politiska historia och samhällsutveckling.

Inga kommentarer: