torsdag 11 oktober 2012

Och årets Nobelpris i litteratur går till...

Ja, det får vi reda på klockan 13. Personligen är jag övertygad om att det blir Philip Roth från USA och skulle inte Akademin välja honom blir det Assia Djebar från Algeriet.

Philip Roth har sedan debuten med Goodbye, Columbus varit en storslagen och provocerande författare, men också tankeväckande och utmanande. Han har aldrig varit rädd för att tänja på gränserna i sitt skrivande.

Hans porträtt av framförallt efterkrigstidens Amerika där han undersöker de sociala, politiska och kulturella omvälvningar USA har gått genom, både genom sig själv och sina olika fiktiva alter egon, den mest berömde av dessa torde vara Nathan Zuckerman.

Assia Djebar är född och uppvuxen i Algeriet, men bor sedan 1955 i Frankrike där hon utbildade sig vid en av landets elitskolor. Sedan 2005 sitter hon i Académie française, den första författaren från Nordafrika som har valts till ledamot i denna prestigefyllda församling.

Hon är fast rotad i en nordafrikansk tradition där de problem och utmaningar hon själv har bevittnat bildar den grund som hennes författarskap baseras på. I sitt skrivande behandlar Assia Djebar teman som identitet, kvinnors rätt till bildning och Algeriets politiska uppvaknande.

Inga kommentarer: