onsdag 17 oktober 2012

Ja, jag visste det...

I veckan delades årets Bookerpris ut och som alltid hamnar det lite i skymundan av all Nobelprisuppståndelse. I år kan jag dock konstatera att jag i alla fall lyckades pricka in vinnaren av detta pris. För det var nämligen favoriten Hilary Mantel som tog hem det.

I och med detta blir hon den tredje personen, första kvinnan och första brittiska författaren att vinna Bookerpriset för andra gången. Den enda två som lyckats med det tidigare är australiensaren Peter Carey och dåvarande sydafrikanen John Maxwell Coetzee (numera också australiensare).

Hilary Mantel får priset för sin roman Bring Up the Bodies, som är den andra delen i hennes trilogi om Thomas Cromwell. Sitt första Bookerpris fick hon lämpligt nog för Wolf Hall, som är första delen av samma serie. Nu återstår att se om tredje boken, betitlad The Mirror and the Light, också belönas av Bookerjuryn. Det hade varit sensationellt.

Om det nu råkar vara så att ni inte har läst Hilary Mantels prisbelönta romaner, Wolf Hall och Bring Up the Bodies, så bör detta åtgärdas omedelbart. Spring iväg till närmsta bokhandlare eller bibliotek och införskaffa dessa genast. Se så, skynda er nu!

Inga kommentarer: