söndag 26 augusti 2012

Rivstart på recensionshösten

Redan innan jag gick på semester den 24 juli fick jag den första boken jag ville recensera åt Skånskan. Det var den sedan länge efterlängtade Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken av Jonas Gardell. Den är läst sedan länge och i torsdags lämnade jag in min recension till min redaktör Gunilla.

Tänker inte sammanfatta recensionen här på bloggen. Är ni nyfikna så läs Skånska Dagbladets kultursidamåndag morgon. Det jag själv ser fram emot är att jag efter morgondagen äntligen kan läsa och lyssna på alla intervjuer Jonas Gardell har gjort om boken. Ville inte göra det innan recensionen var färdigskriven.

Nåja, knappt hade jag hunnit skriva färdigt och lämna in recensionen av Torka aldrig tårar utan handskar förrän nästa recensionsbok hamnade i mitt knä. Den stod inte på min önskelista, men det gör ju ingenting. Att den var oväntad gör boken lite mer intressant faktiskt.

Jag pratar i alla fall Serafers drömmar av Ola Wikander. Det är den första boken i en planerad fantasytrilogi. En av mina käpphästar är ju avsaknaden av bra fantasy och science fiction på svenska. Nu har jag inte läst Serafers drömmar, så jag vet ju inte om jag tycker den är bra. Men jag glädjer mig åt att få läsa lite svensk fantasy.

Med tanke på att Jonas Gardells senaste roman handlar om tiden när hiv och aids fick fäste i Sverige och började uppmärksammas, så bad jag att få recensera ytterligare en bok på samma tema. Artisten Andreas Lundstedt har levt med hiv i tio år, något han avslöjade nyligen.

Nu har hans memoarer Mitt positiva liv kommit där han berättar om just sitt liv som hivsmittad. Så den ska också bli intressant att läsa. Just hiv och aids är en fråga jag brinner för. Var bland annat under en tid frivilligt engagerad i en förening som heter Lunds Studenters Projekt Sex (P6) och delade ut kondomer samt informerade om säkrare sex.

Slutligen väntar jag nu spänt på Jeffrey Eugenides senaste roman En kärlekshandling, en bok som definitivt fanns med på höstens önskelista. Här på bloggen har jag tidigare recenserat hans två tidigare romaner The Virgin Suicides och Middlesex.

Rent allmänt anser jag att Jeffrey Eugenides är en av de mest spännande och begåvade författarna av i dag. Därför ska det bli spännande och se om han lever upp till detta omdöme i sin senaste roman. För er som inte läst honom tidigare så vill jag nästan påstå att hans två tidigare romaner är måste-läsning. Så det är bara att börja läsa.

Apropå svensk fantasy så har jag tidigare skrivit om Nene Ormes och hennes urban fantasy som utspelar sig i Malmö. Recensionen av den första boken Udda verklighet. Och nu i sommar har äntligen uppföljaren Särskild.

Självklart ska även denna bok läsas under hösten och recenseras. Men det blir en recension för min blogg. Fast innan dess måste jag läsa om Udda verklighet för att friska upp minnet. Lägger in det på min mentala läslista och ger den en plats ganska så högt. När det gäller Nene Ormes romaner vill jag också ge en eloge till Anna Henriksson som gjort de fantastiska omslagen.

2 kommentarer:

Verkligen Stefan sa...

Hej!
Kom över din blogg av en slump när jag läste lite om Serafers drömmar av Ola Wikander. Håller med dig om att det är trevligt med svensk fantasy.
Här är lite till. Fred så gyllene, av Stefan Hagel, släpps den 21 september (infolänk till Undrentide Förlag: http://undrentide.wordpress.com/fred-sa-gyllene/)
Ville bara meddela det :).
Ha en fortsatt trevlig helg.

Pepe sa...

Hej Stefan

Trevligt att du hittade till min blogg. Hoppas du återvänder.
Och tack för tipset! Ska kolla in den.
Ha det bra!