söndag 12 augusti 2012

Recension:
De vilda detektiverna av Roberto Bolaño

Det hela börjar den 2 november 1975 i Mexico City när den 17-årige poeten och juridikstudenten Juan García Madero blir medlem av inälvsrealisterna, en litterär rörelse skapad av chilenaren Arturo Belano och mexikanen Ulises Lima. Det slutar den 15 februari 1976 i Sonora med att Madero frågar vad som finns utanför fönstret.

Där emellan har vi fått ta del av inälvsrealismens uppgång och fall, Belanos och Limas jakt på den försvunna poeten Cesárea Tinajero (ansedd som inälvsrealismens andliga moder), men främst fått möta Belano och Lima genom ett otal människors fragmenterade minnesbilder. Allt från ytliga bekanta, nära vänner, gamla fiender och före detta älskare bidrar till bilden av poeterna Arturo Belano och Ulises Lima.

De vilda detektiverna är uppdelad i tre delar. I första och tredje delen är det Juan García Madero som är berättaren. I dagboksform delar han med sig av det som händer kring honom efter att han blivit medlem av inälvsrealisterna och vän med Arturo Belano och Ulises Lima.

Men det är den andra delen som är den mest omfattande och omtumlande. Här samlas alla de som minns Belano och Lima. En överväldigande kakafoni av röster sköljer över läsaren. Alla bidrar de med en egen bit till berättelsen om Belano och Lima.

Här finns mannen som satt i israeliskt fängelse tillsammans med Ulises Lima, professorn som gömde sig på toaletten när militären stormade nationella autonoma universitet 1968 och litteraturkritikern som utkämpar en bisarr duell med Arturo Belano på en strand i Spanien.

Precis som 2666 är De vilda detektiverna en omfattande och underbart sinnesförvirrande roman. Den rör sig slumpmässigt genom tid och rum och talar med flera röster samtidigt. Varje röst, varje dagboksanteckning ger ytterligare en pusselbit till berättelsen om Arturo Belano och Ulises Lima.

Roberto Bolaño är en mästerlig berättare och han har ett språk som fångar mig och håller mig kvar på den plats där handlingen befinner sig för tillfället. Bolaño lyckas också få alla de olika röster som hörs i den här romanen att låta unika. Det Bolaño har åstadkommit är ett fullkomligt och fulländat litterärt mästerstycke.

De vilda detektiverna hänger också samman med flera av Bolaños andra romaner. Både genom karaktärer som återkommer, till exempel den flyktige författaren Arcimboldi som är huvudfokus för den sensationella och storslagna romanen 2666. I detta sammanhang bör även karaktären Arturo Belano nämnas som är Roberto Bolaños alter ego.

Inga kommentarer: