onsdag 8 januari 2014

Recension: The Thing Around Your Neck
av Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie fick inte bara avsluta mitt 2013 utan även inleda mitt 2014. I The Thing Around Your Neck gör hon, i tolv noveller, en ingående analys av Nigeria och dess invånare. Oavsett om de bor i landet i eller befinner sig i förskingringen. Varje novell rör sig kring ett eget tema, det kan vara relationerna mellan olika etniska och religiösa grupper i Nigeria, förnekandet av sin nigerianska identitet för att passa in i ett nytt hemland eller helt enkelt en diskussion om vad ”afrikanskhet” och vem som har tolkningsföreträddet.

Den mest drabbande novellen är ”The American Embassy” som till stor del utspelar sig i visumkön till den amerikanska ambassaden i Lagos. Huvudpersonen är en kvinna som tänker söka asyl sedan hennes, en dissident, har försvunnit och militären har mördat hennes son. Trots att hon med största sannolikhet skulle kunna få asyl så hon lämnar hon ambassaden i oförrättat ärende när hon inte klarar av att beskriva mordet på sin son. En djupt tragisk berättelse om förtryck, sorg och känslomässig oförmåga.

I ”The Arrangers of Marriage” möter vi en ung kvinna som precis har ingått ett arrangerat äktenskap med en ung nigeriansk läkare som lever i USA. När hon väl kommer dit märker hon att han knappt vill kännas vid det faktum att han är uppvuxen i Nigeria och förväntar sig att hon ska låta sig assimileras på samma sätt och kasta bort hela den kultur hon växt upp i. En mycket intressant betraktelse över förakt för den egna kulturella identiteten och vad som händer när detta ställningstagande ifrågasätts i grunden.

Slutligen förtjänar novellen ”A Private Experience” att omnämnas. En finstämd och lågmäld historia om två kvinnor, en kristen och en muslimsk, som gömmer sig i en övergiven butik för att undkomma ett upplopp, med efterföljande blodbad. Båda vet att de borde hata varandra för att de tillhör olika religioner och etniska grupper. Men istället tyr de sig till och hjälper varandra genom det dygn de tillbringar tillsammans i butiken.

Med The Thing Around Your Neck bevisar Chimamanda Ngozi Adichie att hon är en enastående berättare och skildrare av det mänskliga tillståndet. För trots att hennes karaktärer är starkt bundna till ett land och en kultur är hennes noveller allmängiltiga. Och framförallt otroligt bra läsning som det går att förlora en hel dag i.

Inga kommentarer: