måndag 14 mars 2011

Recension: Bockfesten av Mario Vargas Llosa

I fredags kunde jag så göra ytterligare ett hack i min hypotetiska bokhylla. För då läste jag ut Bockfesten av Mario Vargas Llosa han blev därmed den 23:e Nobelprisförfattaren jag har läst en bok av.

Under den första tredjedelen av boken kände jag flera gånger att jag var på väg att ge upp. Fast det berodde till stor del på att läsningen av Bockfesten blev uppstyckad. Ett kapitel här och två sidor, aldrig någon längre sammanhängande läsning. Vilket självklart gjorde att det tog väldigt innan jag verkligen kom in i den.

Men när det väl hände upptäckte jag hur Mario Vargas Llosa berättelse om Trujillos diktatur och personkulten kring som växte fram kring honom. I centrum för berättelsen står Urania Cabral, dotter till den före detta dominikanska senatorn Augstín Cabral, som efter 35 år i USA återvänder hem till sin sjuka far.

Foto: Ulla Montan
En far som desperat söker förlåtelse från sin dotter, för ett svek som aldrig kan ursäktas. Besöket i det forna hemlandet och mötet med sina släktingar ger Urania modet att berätta vad som egentligen hände när hon som 14-åring blev föremål för diktatorns uppmärksamhet.

Detta är ett av tidsplanen bokens handling utspelar sig på. Inom den andra tidsramen får vi följa Trujillo och det hov han samlat kring sig. Ett hov bestående av släktingar och gamla vänner, sykofanter och opportunister. Men Trujillo blir allt mer ifrågasatt av personer inom sin inre krets och en grupp planerar att mörda honom.

Och det är i skildringen av mordet på Trujillo som Vargas Llosa briljerar. Vi får följa de viktigaste konspiratörer före, under och efter de har mördat sin välgörare. Deras motiv fastställs och blottas för läsaren. Men verkligt bett får historien först efter mordet på Trujillo när de skyldiga en efter en jagas fram ur skuggorna och utsätts Trujillo juniors blinda hämnd.

Rafael Trujillo
I den sista fjärdedelen bjuder Mario Vargas Llosa på en del ganska hemska tortyrscener, men han lyckas med konststycket att få alla skildringarna att kännas nödvändiga för historien. Även om man stundtals som läsare vrider sig av obehag inför de våldsamma övergrepp som begås.

Tyvärr försvinner Uranias berättelse lite mot slutet och överskuggas helt av historien om mordet på Trujillo samt dess efterverkningar. Annars är bokens stora behållning att den ger en bild av en tid och ett land som som få i Sverige har någon ingående kunskap om.

Boken är i mina ögonen tydlig illustration av den brittiske historikern lord Actons sentens: ”Makt korrumperar, och absolut makt korrumperar absolut.” För Mario Vargas Llosa visar upp hur Trujillos makt inte bara gör honom korrupt utan även moraliskt degenerad genom ett evigt begär att motverka den obetvingliga ålderdomen.

Bockfesten är en skrämmande berättelse om oinskränkt makt, machismo som löper amok och kvävande förtryck i ett samhälle där en man är redo att bokstavligt sälja sin dotter för att behålla sin plats vid köttgrytorna.

Dagens citat: "Good literature erects bridges between different peoples, and by having us enjoy, suffer, or feel surprise, unites us beneath the languages, beliefs, habits, customs, and prejudices that separate us." (Mario Vargas Llosa i sin Nobelföreläsning.)

Inga kommentarer: