fredag 17 december 2010

Lucka 17: Människans slaveri

Philip Carey är född med klumpfot och när han är nio år gammal blir han föräldralös. Philip skickas då till sin faster och farbror i byn Blackstable i East Anglia, där den stränga farbrodern är kyrkoherde.

Så inleds W. Somerset Maughams halvt självbiografiska roman Of Human Bondage (Människans slaveri på svenska). Boken gavs ut 1915 och räknas som en av tjugonde århundradets främsta romaner.

Läsaren får följa den klumpfotade Philip Careys liv genom uppväxten hos fosterföräldrarna, hans tid på internatskola, livet som konstnär i Paris och slutligen tiden som läkare i London.

Genom hela sitt vuxna liv stöter Philip på den fala kvinnan Mildred, som han obönhörligen dras till, trots att han vet att han bör undvika henne. Mildred är för övrigt en av de bästa antagonister som har gestaltats i litteraturen.

Of Human Bondage bär många likheter med W. Somerset Maughams eget liv och Philip Carey är hans alter ego. Maugham var visserligen inte klumpfotad, men hade en väldigt svår stamning när han växte upp, vilket hämmade honom socialt. Maugham blev också tidigt föräldralös och växte upp hos farbror, kyrkoherden i Whitstable.

Romanen Of Human Bondage har haft ett stort inflytande på senare tiders författare och flera har faktiskt gjort referenser till den. Bland annat J.D. Salinger i The Catcher in the Rye, Philip K. Dick i sin roman Dr. Bloodmoney och Nobelpristagaren J.M. Coetzee i romanen Youth.

Dagens citat: "This is a novel, not an autobiography, though much in it is autobiographical, more is pure invention." (W. Somerset Maugham om Of Human Bondage.)

"What has influenced my life more than any other single thing has been my stammer. Had I not stammered I would probably... have gone to Cambridge as my brothers did, perhaps have become a don and every now and then published a dreary book about French literature." (W. Somerset Maugham om sin stamning.)

"People ask you for criticism, but they only want praise." (Kapitel 50 i Of Human Bondage.)

1 kommentar:

Massolit förlag sa...

Erbjudande från Massolit förlag!

Hej!

Jag som skriver till dig heter Malin och arbetar med media på Massolit Förlag.
Jag har besökt din bokblogg ett antal gånger och tycker den är väldigt intressant… därför mailar jag dig.

Massolit Förlag är ett relativt nystartat förlag och vi jobbar mycket aktivt med att lansera nya författare, samt i det arbetet med sociala medier.
I vårt ”stall” finns från Sverige Stefan Tegenfalk och Johannes Källström. Båda har fått utmärkta recensioner tidigare och är aktuella med nya böcker i höst.
Stefan skriver traditionell kriminallitteratur medan Johannes lutar mer åt thriller/skräck.

I vinter kommer vi ut med Fay Weldons biografi samt återutgivning av en Hondjävuls liv och lustar. Strax efter det kommer Ian Samson som i England är ett ”hett” kort på mysdeckar himlen.

Massolit jobbar som sagt aktivt med olika medier och just runt bokbloggande vill vi bränna extra krut. Min fråga till dig är om jag får skicka läsex utan kostnad för påseende. Du är inte tvingade att skriva något, det står dig fritt, men om du vill plita ned några ord på bloggen, ris eller ros, båda är välkommet, blir vi hemskt glada!

Kanske är det så att du inte alls läser någon typ av de böcker vi jobbar med just nu – glöm detta mail då! I dags läget erbjuder vi alltså Stefans Nirvana och Johannes Offerrit.
Om det känns spännande – maila över din postadress till forlaget@massolit.se

Tack för att du tog dig tid att läsa mitt inlägg!

Vänliga hälsningar


Malin S
Massolit förlag AB
forlaget@massolit.se