tisdag 7 december 2010

Lucka 7: Farmor och vår Herre

Hjalmar Bergman är en av mina absoluta favoriter. Och bakom lucka nummer sju hittar vi en av hans bästa böcker, nämligen Farmor och vår Herre.

Precis som de flesta av Bergmans romaner hänger Farmor och vår Herre samman med den rika och myllrande värld med Wadköping i centrum som är Hjalmar Bergmans signum.

Huvudpersonen är Agnes, den borgerliga familjen Borcks matriark, som i bokens första del ser tillbaka på sina 60 år som medlem av familjen när hon sitter på sängkanten och resonerar med just vår Herre.

Den andra delen utspelar sig under en enda dag som är Farmors 78:e födelsedag och den dag hon har bestämt sig för att sälja den Borckska gården. I denna delen berättas historien ur släktens synvinkel, som alla anser att Farmor har tappat förståndet.

Bland Farmors många släktingar hittar vi bland annat den blivande cirkusartisten och särlingen Nathan. Under senare tid mer känd under sitt artistnamn Jac, som i Clownen Jac.

Dagens citat: "Farmor höll räfst med vår Herre. Själv trodde hon, att hon läste sin aftonbön, men en mångårig förtrolighet hade gjort tonen familjär. Ibland uttryckte hon sig nästan vanvördigt." (De första meningarna i Farmor och vår Herre.)

Inga kommentarer: