fredag 27 maj 2011

I väntan på bussen

Missade bussen hem från Malmö med cirka tio sekunder i dag. Väldigt irriterande, särskilt med tanke på att jag sprintade den sista biten medan bussen körde från mig. Efter en kortare promenad hamnade jag i ett köpcentrum och slutligen i en bokaffär.

Efter en stunds planlöst vandrande och medvetet letande i hyllorna hittade jag fyra böcker som raskt inhandlades. Och läsningen av den först av dessa påbörjades på bussen hem. Hann med nästan halva dessutom på de 45 minuter resan varade. Vilka böcker blev det då?

1. Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. En svensk klassiker och anledningen till att Söderberg borde ha tilldelats Nobelpriset i litteratur. Det var denna jag läste på bussen och som jag tänkte ägna kvällen åt. Berättelsen om doktor Glas och hans kärlek till den unga Helga Gregorius är något av det bästa som någonsin har skrivits på det svenska språket. Läs om ni inte hr gjort det tidigare. Just denna utgåva har ett förord av Kerstin Ekman.

2. Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij. Dagens oväntade, har aldrig talas om författaren eller boken. Det är i alla fall en science fiction-dystopi som utspelar sig i Moskvas tunnelbana. Människan kan inte längre leva på jordytan utan har flytt till ett liv under marken. Men en dag attackeras en ensam nordlig metrostation av några mystiska varelser. Det verkar lovande! Återkommer med recension.

3. Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren. Romanen vann Augustpriset 2000 och den jag har ända sedan dess varit nyfiken på den och nästan köpt den vid ett flertal tidigare tillfällen. Dock har jag aldrig läst den, men nu ska det bli ändring på det. Nu baserade jag dessutom inköp på en direkt rekommendation av en nära vän.

4. The Ambassador's Mission av Trudi Canavan. Första delen av Trudi Canavans nya trilogi och är den följer direkt på The Black Magician's Trilogy. Jag har läst alla hennes tidigare böcker och tycker väldigt mycket om dem. Därför var det ett lätt val när jag såg denna stå på hyllan. Del två har också kommit ut, men den väntar jag med tills den kommer i pocket.

2 kommentarer:

mads sa...

Metro 2033 är hur bra som helst! Väldigt rysk och filosofisk och spännande. Tips: kolla in kartan nästan längst bak i boken. Den på främre pärmens insida är spegelvänd tyvärr.

Annars kan man göra som nördar som jag och skriva ut en bild på moskvas tunnelbanesystem.

http://3.bp.blogspot.com/_9Qcuj1qVI20/S7cmCn0zcmI/AAAAAAAAAgQ/upo-NbqVJCI/s1600/Moscow+Metro.gif

Trevlig läsning!

Pepe sa...

Jag börjar närma mig punkten när jag skriver ut kartan. Läst tre kapitel och är helt fast.