fredag 1 april 2011

Äta djur

Då har den kommit! En bok jag har väntat väldigt länge på, nämligen Äta djur av Jonathan Safran Foer. För tillfället ligger den på Skånskans redaktion och väntar på mig eftersom jag ska recensera den för tidningen.

I boken tar Jonathan Safran Foer sig an kött- och fiskeindustrin och granskar den genomgående. Men han undersöker också argumenten för vegetarianism kontra köttätande (och övriga animaliska livsmedel).

Jag har själv ätit kött, ägg och fisk i hela mitt liv. Har dessutom varit inne och vänt i kockyrket, så jag vet ju hur kött ska tillagas samt anser mig ha lite bättre koll än genomsnittssvensken på köttkvalitet och hur till exempel uppfödningen påverkar smak och konsistens.

Samtidigt på senare har jag börjat fundera väldigt mycket kring ätandet av till exempel kött, även om tankarna främst har kretsat kring hur det har producerats. Därför ska det bli intressant hur omvälvande läsningen av Äta djur blir.

Blir det en helomvändning till veganism eller kommer jag att hitta nya argument för att animaliska livsmedel? Recensionen kan ni läsa i Skånskan i slutet av april.

För att göra det hela mer intressant så blir det faktiskt en dubbelrecension. Min kollega Kristina som är en inbiten vegetarian sedan tio år tillbaka ska också läsa och recensera Äta djur. Recensionerna ska sedan publiceras sida vid sida. Det ska bli mycket spännande.

2 kommentarer:

Laks sa...

Jag vill också läsa denna bok! Verkar superbra :) såg en intervju med honom, författaren, på tv för några dagar sedan bara.

Unknown sa...

Hej! Jag såg programmet på Babel (se svtplay) och förundrades över att ingen i studion kommenterade djurens lidande. Författaren Jonathan sa dock att alla kan fråga sig om vad som är mest värt; sin egen matupplevelse av köttet eller djurens alla känslor; smärta, rädslor ...
Jag tänker mest på den enorma karmavågen vi skapar till oss själva.
Ja, ja, allt är som det ska - utveckling pågår.
Ha det gott! Mvh Malin