onsdag 21 november 2012

Recension:
A Clockwork Orange av Anthony Burgess

A Clockwork Orange är kanske författaren Anthony Burgess mest kända verk. Mycket tack vare Stanley Kubricks filmatisering från 1971. Burgess själv var gravt missnöjd med att denna kortroman blev så berömd och omtalad. Själv ansåg han att han åstadkommit mycket som var bättre, bland annat hans librettor och hans utforskningar av Shakespeares texter.

Anthony Burgess var med rätta rädd för att han enbart skulle bli berömd som mannen som skrev boken som ligger till grund för en populär och kontroversiell film. Så här i eftertankens kranka blekhet var det nog en farhåga som kan anses vara högst berättigad. För med handen på hjärtat; vem av er som har sett filmen, har läst boken?

Berättelsens huvudperson (och dess ödmjuke berättare) Alex är en 15-årig ligist. Han leder ett gäng med tonårskillar som struntar i skolan på dagarna och på nätterna ägnar sig åt droger och ultravåld. Men för Alex tar historien en oväntad vändning när han grips av polisen och döms till fängelse för mord.

Anthony Burgess
Under sin tid i fängelset väljs han ut som försökskanin där han genom aversionsterapi och betingning ska fås att ge upp sin våldsamma livsstil. Experimentet lyckas men driver honom rakt in i armarna på en grupp oppositionspolitiker som mer än gärna utnyttjar honom för att sätta dit den sittande regeringen.

Med en språklig lekfullhet och experimentlusta kastar Anthony Burgess oss in i Alex huvud. Allt ses genom huvudpersonens ögon, alla skeenden filtreras genom hans känslor. Alex går inte att lita på, men samtidigt är hans ord de enda som vittnar om vad som hänt, så vi tvingas till att se endast hans sida av saken.

Språket i A Clockwork Orange är ett kapitel för sig. Anthony Burgess, som den lingvist och polyglott han var, skapade ett eget språk när han skrev boken. Nadsat är en blandning av engelska, ryska och cockneyslang. Alex använder utan urskillning och struntar högaktningsfullt om läsaren förstår eller inte. För Alex är det viktigare att behålla sin särart, sitt språk och inte böja sin nacke en millimeter för att anpassa sig till samhällets regler.

Att Anthony Burgess skapade ett unikt språk för boken ger berättelsen en tidlöshet. För trots att A Clcokwork Orange är skriven 1960, så utspelar den sig i en odefinierbar framtid som ständig skjuts framför oss. Det gör att Burgess utforskning av den fria viljan att välja mellan gott och ont och förtrycket av denna som ett botemedel mot ondska samt människans inneboende våldsamma natur ständigt är aktuell och läsvärd.

Inga kommentarer: