tisdag 14 augusti 2012

Recension:
The English Patient av Michael Ondaatje

En ensam kanadensisk sjuksköterska vårdar en svårt brännskadad pilot i en villa på den italienska landsbygden. Andra världskriget har precis slutat och allierade soldater rör sig genom landet. Några av dem stannar till och blir kvar vid villan. Långsamt börjar den brännskadade patienten att avslöja sin historia.

The English Patient är en av mina favoritfilmer och därför kändes det bara naturligt att läsa boken som filmen är baserad på. Michael Ondaatje har åstadkommit en finstämd och tragisk berättelse om kärlek.

Med ett böljande vackert språk väver Ondaatje ihop sina karaktärers öden. Historien följer ingen rak linje utan författaren hoppar fram och tillbaka i tiden. Min enda invändning är att språket är så följsamt att all friktion försvunnit. Hur vackert och bra det än är så blir det ingen utmaning som leder till eftertanke.

Fast i förhållande till hur bra boken faktiskt är just den invändningen marginell. För att läsa romanen The English Patient är en lika stor njutning som att se filmatiseringen från 1996 med Ralph Fiennes och Kristin Scott Thomas i huvudrollerna.

Inga kommentarer: