söndag 30 maj 2010

Att läsa eller inte läsa Jane Austen...

Fastnade framför filmen The Jane Austen Book Club, som faktist inte var helt dålig. Definitivt ett trevligt tidsfördriv en blåsig söndagkväll i slutet av maj.

Filmen, som bygger på en bok, handlar om fem kvinnor och en man som startar en bokklubb som uteslutande ägnar sig åt Jane Austen och hennes romaner.

Under filmens gång började jag fundera lite över just Jane Austen, eftersom det inte var så länge sedan en vän till mig uppmanade mig att läsa hennes romaner. Och det var väl lite det som är grejen med att läsa. Att våga läsa böcker som man är övertygad om att man inte ska tycka om.

För så har mitt förhållande till Austen varit. Ända sedan jag först fick reda vem Jane Austen var och vad hon skrev så har jag reflexmässigt bestämt mig för att inte läsa hennes böcker. För jag visste ju att jag inte skulle tycka om dem.

Men börjar mitt motstånd långsamt krackelera. Om det beror på filmen eller den vänliga, men bestämda, uppmaningen från min kompis. Kanske har jag börjat inse att det är dags att öppna sinnet lite?

Dessutom har författaren Seth Grahame-Smith gett ut Austen-pastischen Pride and Prejudice and Zombies. Och strax därefter gav Ben H. Winters ut Sense and Sensibility and Sea Monsters. Båda har Jane Austen som medförfattare.

Bara att någon har gjort pastischer gör mig nyfiken på originalen. För om jag ska läsa pastischerna måste jag ju nästan läsa originalen också. För att verkligen förstå, eller hur?

Mycket av Austen har ju filmats också därför kommer här ett litet klipp från Ang Lees filmatisering av Sense and Sensibility från 1995.Vad säger ni? Ska jag ge mig på Jane Austen i sommar?

Dagens citat: "I do not want people to be very agreeable, as it saves me the trouble of liking them a great deal." (Jane i ett brev till sin syster Cassandra, som även har gjort porträttet av Jane som syns längst upp)

"To me his (Edgar Allan Poe's) prose is unreadable — like Jane Austin's [sic]. No there is a difference. I could read his prose on salary, but not Jane's. Jane is entirely impossible. It seems a great pity that they allowed her to die a natural death." (Mark Twain)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du skriver "sedan jag fick reda på vem hon var" - vad är det med henne du motsätter dig?

Jag är ingen Austen-älskare av stora mått, men gillar Pride & prejudice och Emma mycket. Austens språk, dialoger framför allt, är underbara.

Läs, säger jag.

Det finns massor av pastischer, och "uppföljare" om du vill gå vidare. Jag har ett antal deckare med austen-figurer i huvudrollerna, om du blir sugen på det!

Pepe sa...

Det är ju inget speciellt jag motsätter mig. Jag har bara varit övertygad om att jag skulle tycka Austen skulle vara tråkig och långrandig.

Och att det bara skulle handla om viljelösa våp vars främsta mål i livet är att hitta en man som kan ta hand om dem.

Men som sagt det är bara dumma fördomar. Och bland annat så har zombie-pastischerna fått mig att öppna mitt sinne lite.