tisdag 31 december 2013

2013 – Då var denna saga all

Då var det dags att sammanfatta 2013 här på BiblioPepe.

Årets bokstav på bloggen är fortfarande J. I alla fall om jag räknar på samma sätt som tidigare år. Av de författare jag skrivit om är J den mest förekommande begynnelsebokstaven i deras förnamn. Hela 30 stycken har det blivit, vilket innebär att tre nya namn tillkommit under 2013. På andra plats ligger fortfarande A med 25 poster, vilket innebär att tre nya har tillkommit under året.

Årets bästa läsning var Purple Hibiscus av Chimamanda Ngozi Adichie. Nu ser jag verkligen fram emot att få läsa Half a Yellow Sun och på mitt nattduksbord ligger hennes novellsamling The Thing Around Your Neck. På andraplats kommer Bea UusmaExpeditionen Min kärlekshistoria om polarforskaren Andrée och hans dödsdömda ballongfärd över Nordpolen. Slutligen på bronsplats hamnar de Torka aldrig tårar utan handskar 2. Sjukdomen och Torka aldrig tårar utan handskar 3. Döden av Jonas Gardell.

Årets mest oväntade läsning blev de sex Agaton Sax-böcker som fanns att låna på stadsbiblioteket i Malmö. De lånades för att jag skulle skriva en kort betraktelse om Agaton Sax i Skånskan. Och ledde till en mycket trevlig eftermiddag i solen på min balkong.

Hilary Mantel när hon mottog sin CBE.
Årets utmaning var att läsa alla Hilary Mantels böcker som hittills getts ut. Nådde inte riktigt ända fram, men det blev många timmar av härlig läsning. Förutom Wolf Hall och Bring Up the Bodies kan jag verkligen rekommendera A Place of Greater Safety.

Årets sämsta läsning var den ryska författarinnan Olga Slavnikovas fantasyroman 2017.Slarvigt, segt och utdraget med ett förvirrande mischmassch karaktärer som inte berör. Nä, undvik den.

Årets överraskning var Ben Aaronovitchs urban fantasydeckarserie om polisen Peter Grant. Köpte den på rekommendationen "bobbies möter Harry Potter". Tredje delen står i hyllan och väntar på mig, den blev årets julklappsbok till mig själv.

Årets prokrastinering var... ja, kolla in samma punkt från 2012 års lista.

Årets fynd var James S.A. Coreys science fictionserie The Expanse med romanerna Leviathan Wakes, Caliban's War och Abaddon's Gate.

Årets längsta blev 2666 av Roberto Bolaño med sina 1 053 sidor som jag läste om i april. Det blev också den enda boken över 1 000 sidor som lästes i år.

Årets kortaste blev Antwerp av Roberto Bolaño och Bödeln av Pär Lagerkvist med sina 78 sidor vardera. För övrigt de enda böcker under 100 sidor som lästes i år.

Årets nomineringar till Bokbloggarnas litteraturpris blev Expeditionen Min kärlekshistoria av Bea Uusma, Wolf Hall av Hilary Mantel, Torka aldrig tårar utan handskar 2 Sjukdomen och Torka aldrig tårar utan handskar 3 Döden av Jonas Gardell samt Jesse Lambs testamente av Jane Rogers.

Årets tack går som vanligt till alla som läser mina inlägg här på bloggen, till alla som delat med sig av tankar och idéer i kommentarsfälten och till alla andra bokbloggare och boktyckare som inspirerat och utmanat mig.

Årets facit blev:
* 72 lästa böcker, varav 57 romaner, 3 novellsamlingar/antologier och 12 övriga (det vill säga biografier, memoarer och sakprosa).
* Sammanlagt sidantal blev 25 891, det vill säga ca 2 158 sidor i genomsnitt per månad och ca 360 sidor i genomsnitt per bok.
* 37 böcker lästes på svenska och 35 på engelska.
* Böckerna har följande originalspråk: engelska (41 st), svenska (20 st), spanska (4 st), ryska (3 st), franska (2 st), japanska (1 st) och italienska (1 st)

Klicka på den här länken så kommer du till 2013 års läslista.

GOTT NYTT ÅR
önskar
BiblioPepe

måndag 30 december 2013

December - snabbversionen

Precis som både min vana dikterar och traditionen bjuder kommer sammanfattningen av december månad en dag för tidigt. Detta för att årets sista dag traditionsenligt kommer att tillägnas en något större sammanfattning.

December har på det stora hela varit en bra läsmånad. Något mindre antal böcker, men det beror på att jag hann med så många i november att jag kunde slappna av lite. Splittrat också för att mycket tankekraft och uppmärksamhet har ägnats åt annat än åt läsning och blogg. Förutom då min julkalender som jag blev mycket nöjd med.

Facit för december blev följande:
* Fyra lästa böcker varav två romaner och två sakprosa.
* Sammanlagt sidantal blev 1 602.
* Tre av böckerna lästes på svenska och en på engelska.
* Tre har också svenska som originalspråk och den fjärde har engelska.

Och här har ni läslistan:
* Axel Oxenstierna: Makten och klokskapen av Gunnar Wetterberg
* Mannen som slutade ljuga av Dan Josefsson
* Amatka av Karin Tidbeck
* Purple Hibiscus av Chimamanda Nogozi Adichie

onsdag 25 december 2013

Julkalendern: Hela listan

Då var julen och julkalendern slut för i år. Min fjärde julkalender här på bloggen har haft inledningar som tema. 24 stycken bra böcker har presenterats genom sina inledande stycken. Förhoppningsvis har jag lockat er att plocka en, flera eller kanske alla de här böckerna och läsa dem. Här får ni alla fall hela listan på vilka böcker som var med.

  1. Paradise av Toni Morrison
  2. Slaughter-House Five av Kurt Vonnegut
  3. My Sister, My Love av Joyce Carol Oates
  4. Ett piggsvins memoarer av Alain Mabanckou
  5. Mrs. Dalloway av Virginia Woolf
  6. The New York Trilogy av Paul Auster
  7. Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf
  8. Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams
  9. The Left Hand of Darkness av Ursula K. Le Guin
10. Potemkin och Katarina den stora av Simon Sebag Montefiore
11. Kod 400 av Sophie Divry
12. The Virgin Suicides av Jeffrey Eugenides
13. Den afrikanska farmen av Karen Blixen
14. Amulett av Roberto Bolaño
15. Bränningen av Minette Walters
16. Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg
17. The Year of Magical Thinking av Joan Didion
18. Small Gods av Terry Pratchett
19. To Kill a Mockingbird av Harper Lee
20. Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström
21. Jane Eyre av Charlotte Brontë
22. Clownen Jac av Hjalmar Bergman
23. Bring Up the Bodies av Hilary Mantel
24. Kosmokomik av Italo Calvino

tisdag 24 december 2013

Lucka 24: Avståndet från månen

"Visst vet jag det! utbrast gamle Qfwfq. Ni kan inte komma ihåg det, men det kan jag. Månen, den hade vi jämt inpå oss och den var enormt stor. När det var fullmåne med nätter då det var ljust som mitt på dan, fast med smörgult ljus, då verkade det som om den skulle till att krossa oss; när det var nymåne snurrade den över himlen som ett svart paraply i blåsväder och när den var i första kvarteret, seglade månskäran fram med hornen så djupt nere att man kunde tro att den skulle borra sig in i en klippudde och fastna där."

Bok: Kosmokomik
Författare: Italo Calvino (1923-1985)
Utgivningsår: 1965
Läs också: Om en vinternatt en resande (1983)
Om författaren: Italienaren Italo Calvino skapade sig en bisarr värld i sina böcker. I Kosmokomik låter han en opålitlig berättare vid namn Qfwfq återge den sanna berättelsen om olika fenomen i jordens och universums historia. Till exempel hur avståndet till månen etablerades och hur evolutionen egentligen gick till.

måndag 23 december 2013

Lucka 23: Hans gullvingade barn faller från skyn

"His children are falling from the sky. He watches from horseback, acres of England stretching behind him; they drop, giltwinged, each with a blood-filled gaze. Grace Cromwell hovers in thin air. She is silent when she takes her prey, silent as she glides to his fist. But the sounds she makes then, the rustle of feathers and the creak, the sigh and riffle of pinion, the small cluck-cluck from her throat, these are sounds of recognition, intimate, daughterly almost disapproving. Her breast is gore-streaked and flesh clings to her claws."

Bok: Bring Up the Bodies
Författare: Hilary Mantel (1952-)
Utgivningsår: 2012
Läs också: Wolf Hall (2009), A Place of Greater Safety (1992), Eight Months on Ghazzah Street (1988)
Om författaren: Hilary Mantel är en förnyare av den historiska romanen. Främst genom hennes episka romansvit om statsmannen Thomas Cromwell. Men Mantel är en unik berättare och hennes författarskap är svårt att kategorisera. Hon rör sig lätt mellan olika genrer och former såsom magisk realism, självbiografisk roman och noveller. Fast det är den historiska romanen som är hennes stora styrka. Hon är också en av få författare som vunnit Bookerpriset mer än en gång.

söndag 22 december 2013

Lucka 22: Minnets betydelse och inflytande

"Minnet, vårt minne är en förunderlig sak – nyckfullt, opålitligt, skämtsamt, illfundigt, pinsamt, försvagande, tröstande men framför allt – oumbärligt. Vi lever genom minnet, vi lever i minnet, ingenting sätter vi – och det med rätta – så högt som ett gott minne. Hon är vår dagliga oumbärliga tjänarinna och hon blir vår härskarinna. Sviker minnet, träder slumpen strax i kraft. Man lever nyckfullt, man har saker och ting på känn. Nå ja, ibland går det ju bra även på det sättet."

Bok: Clownen Jac
Författare: Hjalmar Bergman (1883-1931)
Utgivningsår: 1930
Läs också: Hans nåds testamente (1910), Markurells i Wadköping (1919), Farmor och vår Herre (1921)
Om författaren: Hjalmar Bergman dog på ett hotellrum i Berlin. Då var han en bruten man, märkt av ett långvarigt morfin- och alkoholmissbruk. Efter sig lämnade han ett författarskap som jag räknar till ett av Sveriges främsta. Hans Bergslagen-romaner med centrum i det fiktiva Wadköping är skarpsynta analyser av hans egna samtid. Hjalmar Bergman hann också med en kort karriär som manusförfattare i Hollywood.

lördag 21 december 2013

Lucka 21: Om långa promenaders obehag

"Det var omöjligt att gå någon promenad den dagen. Vi hade visserligen varit ute i den avlövade parken en timme på förmiddagen, men efter middagen (mrs Reed åt tidigt när det inte var några gäster) hade det kommit så mörka moln och ett så häftigt regn med den kalla vintervinden att det inte kunde bli tal om någon mer utomhusvistelse.
Jag var lika glad för det, jag hade aldrig tyckt om långpromenader, särskilt inte kalla eftermiddagar. Jag tyckte det var hemskt att komma hem i den råkalla skymningen med stelfrusna fingrar och tår, nedstämd av alla tillrättavisningar från barnjungfrun Bessie och förödmjukad av att märka hur mycket fysiskt svagare jag var än Eliza, John och Georgiana Reed."

Bok: Jane Eyre
Författare: Charlotte Brontë (1816-1855)
Utgivningsår: 1847
Läs också: Shirley (1849), Villette (1853)
Om författaren: Hon är den äldsta av de berömda Brontë-systrarna och växte upp i Yorkshire under första halvan av 1800-talet. Ursprungligen gav hon ut sina böcker under pseudonymen Currer Bell (hennes systrar Emily och Anne kallade sig Ellis Bell respektive Acton Bell). I min mening är Charlotte också den mest begåvade och läsvärda av de tre systrarna Brontë.

fredag 20 december 2013

Lucka 20: Om staden

"I begynnelsen fick staden sitt sigill och märke: murar och torn intill vatten.
Skyddande sten restes mot allt som fanns utanför, mot fienden och vinden, mot kölden och mörkret. En gång hade staden legat hoprullad som en igelkott i en bergsskreva.
Murarna både skyddade och skymde. I grändernas skumrask smög skvallret och farsoterna. De som skyddades av murens styrka kunde dödas av dess stenkyla. Solen och vinden kom sällan åt att skura rent, stanken steg från strändernas jäsande sophögar och rännstenarnas slemmiga avfall. Alkoholister, brottslingar och självmördare fanns det fler av i staden än på någon annan plats."

Bok: Mina drömmars stad
Författare: Per Anders Fogelström (1917-1998)
Utgivningsår: 1960
Läs också: Resten av Stad-serien (1962-1968), Barn-serien (1981-1987)
Om författaren: En av den svenska litteraturens främsta Stockholmsskildrare. Med varsam hand berättar han stadens historia genom sina karaktärer, men även i viss mån både den svenska arbetarrörelsens historia och den svenska samhällsutvecklingen. 

torsdag 19 december 2013

Lucka 19: Dödssynden

"When he was nearly thirteen, my brother Jem got his arm badly broken at the elbow. When it healed, and Jem's fears of never being able to play football were assuaged, he was seldom self-conscious about his injury. His left arm was somewhat shorter than his right; when he stood or walked, the back of his hand was at right angles to his body, his thumb parallell to his thigh. He couldn't have cared less, so long as he could pass and punt."

Bok: To Kill a Mockingbird
Författare: Harper Lee (1926-)
Utgivningsår: 1960
Läs också: N/A
Om författaren: Harper Lee skrev bara en bok. Trots dess stora popularitet som gjorde henne till en litterär stjärna drog hon sig tillbaka och vägrade ge intervjuer. Och ens följa upp sin succéroman med ytterligare böcker. Harper Lee var barndomsvän med Truman Capote och han ska tjänat som inspirationskälla till karaktären Dill. Harper Lee belönades med The Presidential Medal of Freedom år 2007.

onsdag 18 december 2013

Lucka 18: Om gudars natur

"Now consider the tortoise and the eagle.
The tortoise is a ground-living creature. It is impossible to live nearer to the ground without being under it. Its horizons are a few inches away. It has about as good a turn of speed as you need to hunt down a lettuce. It has survived while the rest of evolution flowed past it by being, on the whole, no threat to anyone and too much trouble to eat."

Bok: Small Gods
Författare: Terry Pratchett (1948-)
Utgivningsår: 1992
Läs också: Wyrd Sisters (1988), Men at Arms (1993), Moving Pictures (1990)
Om författaren: På ytan är Terry Pratchett en författare som skriver komiska och absurda fantasyromaner. Går man på djupet ser man att till exempel att hans Discworld-romaner bara är en ständigt utvecklande parodi av vårt eget samhälle och stundtals bitande satir. Mitt enda problem med Terry Pratchett är att jag aldrig kan bestämma mig för vilken av hans böcker jag vill läsa på grund av akut velighet.

tisdag 17 december 2013

Lucka 17: Det första som skrevs

"Life changes fast.
Life changes in the instant.
You sit down to dinner and life as you know it ends.
The question of self-pity.

Those were the first words I wrote after it happened. The computer dating on the Microsoft Word file ("Notes on change.doc") reads "May 20, 2004, 11:11 p.m.," but that would have been a case my opening the file and reflexively pressing save when I closed it. I had made no changes to that file in May. I had made no changes to that file since I  wrote the words, in January 2004, a day or two or three after the fact."

Bok: The Year of Magical Thinking
Författare: Joan Didion (1934-)
Utgivningsår: 2005
Läs också: Blue Nights (2011)
Om författaren: Joan Didion är en legendarisk amerikansk journalist och författare. Hon är en av förgrundsgestalterna inom New Journalism. Hennes författarskap är främst inriktat på essäer och litterär journalism, men hon har också skrivit flera romaner och pjäser. På senare tid är hon kanske mest känd för sina memoarböcker om livet efter att det har ställts på ända.

Vanessa Redgrave i pjäsen The Year of Magical Thinking

måndag 16 december 2013

Lucka 16: Övervakad i havsbandet

"Lydia brukade bada ensam.
Hon tyckte bäst om det så, och denna sommaren hade hon för resten ingen att bada med. Och hon behövde inte vara rädd: hennes far satt där uppe på bergknallen ett stycke ifrån och målade på sitt "motiv från hafsbandet" och höll ett öga med att ingen obehörig kom för nära.
Hon steg ut i vattnet, tills det nådde henne till litet över midjan. Där blev hon stående med upplyfta armar och händerna knäppta bakom nacken, tills ringarna i vattnet slätats ut, och speglade sina aderton år i vågen."

Bok: Den allvarsamma leken
Författare: Hjalmar Söderberg (1869-1941)
Utgivningsår: 1912
Läs också: Doktor Glas (1905), Förvillelser (1895)
Om författaren: I min mening finns det få, om ens några, svenska författare som kan mäta sig med Hjalmar Söderberg. Hans romaner är värda att läsa bara för sin språkliga perfektion, men även för hans diskussion rörande eviga och ständigt aktuella moraliska dilemman. Han var under sin levnad en mycket omstridd författare och kulturpersonlighet. Han är också en de fyra som snuvats på Nobelpriset i litteratur, enligt mig i alla fall.

söndag 15 december 2013

Lucka 15: Flytande på bränningarna

"Hon drev med vågorna, gled av deras rullande ryggar och vaknade upp i ångest varje gång det salta vattnet trängde ner i strupen och brände i magen. Under de korta perioder då hon kom till sans och med oerhörd förvåning tänkte tillbaka på vad som hänt, var det bilden av hur han brutit fingrarna på henne och inte den brutala våldtäkten som framträdde i hennes minne."

Bok: Bränningen
Författare: Minette Walters (1949-)
Utgivningsår: 1998
Läs också: Blomsterkronan (1994), Iskällaren (1992), Skulptrisen (1993)
Om författaren: Minette Walters är en av Storbritanniens deckardrottningar. Jag upptäckte henne genom en tv-serie som byggde på hennes deckare Blomsterkronan. Hon är också en av de få deckarförfattare som har fångat mitt intresse. 

lördag 14 december 2013

Lucka 14: En poetisk mamma på toaletten

"Det här kommer att vara en skräckhistoria. Det kommer att vara en kriminalroman, en berättelse om brott och om skräck. Men det kommer inte att verka så. Det kommer inte att verka så eftersom det är jag som berättar. Men djupast sett är det en historia om ett fasansfullt brott.
Jag är vän med alla mexikaner. Jag skulle kunna säga att jag är den mexikanska poesins mor, poeternas mamma, men det är bäst att låta bli."

Bok: Amulett
Författare: Roberto Bolaño (1953-2003)
Utgivningsår: 1999
Läs också: 2666 (2004), De vilda detektiverna (1998), Nazistlitteratur i Amerika (1996)
Om författaren: Han dog när han stod på höjden av sin litterära karriär. Ett år senare publicerades hans magnum opus, den femdelade romanen 2666. Hans verk rör sig kring det gränslösa våldet och litteraturens roll i samhället.

fredag 13 december 2013

Lucka 13: Högt över havet och söder om ekvatorn

"Jag hade en farm i Afrika vid foten av berget Ngong. Själva ekvatorn sträckte sig över höglandet tjugofem mil längre norr ut. Men min farm låg tvåtusen meter över havet. Mitt på dagen kunde man nog känna det som om man hade kommit högt upp och nära solen, men eftermiddagarna och kvällarna var klara och svala och nätterna var kalla."

Bok: Den afrikanska farmen
Författare: Karen Blixen (1885-1962)
Utgivningsår: 1937
Läs också: Babettes gästabud (1958)
Om författaren: Baronessan von Blixen-Finecke flyttade med sin man till Kenya 1913 och drev sitt berömda kaffeplantage fram till 30-talet. Hennes upplevelser i Afrika ligger till grund för en av världslitteraturens mest berömda memoarer. Men det var bara startpunkten för ett fantastiskt författarskap. Karen Blixen är en av de fyra författare som jag anser snuvades på Nobelpriset i litteratur.

torsdag 12 december 2013

Lucka 12: Det sista självmordet

"On the morning the last Lisbon daughter took her turn at suicide – it was Mary this time, and sleeping pills, like Therese – the two paramedics arrived at the house knowing exactly where the knife drawer was, and the gas oven, and the beam in the basement from which it was possible to tie a rope. They got out of the EMS truck, as usual moving much too slowly in our opinion, and the fat one said under his breath."

Bok: The Virgin Suicides
Författare: Jeffrey Eugenides (1960-)
Utgivningsår: 1993
Läs också: Middlesex (2002), The Marriage Plot (2011)
Om författaren: Med bara tre romaner i bagaget har Jeffrey Eugenides etablerat sig som en lyhörd och skarp iakttagare av det mänskliga tillståndet. Med en angelägen blick för detaljer och en utsökt gestaltning leder han läsaren genom sina fantastiska och känslomässigt drabbande berättelser.

onsdag 11 december 2013

Lucka 11: Klassificera, sortera, inte störa

"Vakna, varför ligger ni där? Biblioteket öppnar inte förrän om två timmar, här får ni inte vara. Det är ju höjden, lås in låntagarna hos mig i källaren. Allt ska man tydligen stå ut med på det här stället. Ni behöver inte skrika, det är inte mitt fel... Men jag vet vem ni är, ni känner till lokalerna. Eftersom ni brukar hålla till här på dagarna är det kanske lätt hänt att bli kvar över natten."

Bok: Kod 400
Författare: Sophie Divry
Utgivningsår: 2010
Läs också: N/A
Om författaren: Sophie Divry jobbar som journalist i Lyon. Kod 400, som är ett långt ensidigt samtal mellan en bibliotekarie på geografiavdelningen och dennes inlåsta besökare, är hennes debutroman.

tisdag 10 december 2013

Lucka 10: En herremans död på stäppen

"Kort före tolvslaget den 5 oktober 1791 stannade det långsamma följet av vagnar, som åtföljdes av livréklädda betjänter och en skvadron kosacker klädda i Svartahavshordens uniform, halvvägs längs en landsväg vid en ödslig kulle mitt på den bessarabiska stäppen. Det var en besynnerlig rastplats för ett så illustert följe: det fanns inget värdshus så långt ögat nådde, inte ens en enkel bondgård. Den stora sovkarossen, som drogs av åtta hästar, stannade först. De andra vagnarna – förmodligen fyra allt som allt – saktade ner och stannade bredvid den första medan betjänterna och kavallerieskorten skyndade fram för att se vad som stod på. Passagerarna kastade upp dörrarna till sina vagnar. När de hörde den förtvivlan som genomsyrade deras herres röst, skyndade sig fram mot hans vagn."

Bok: Potemkin och Katarina den stora – en kejserlig förbindelse
Författare: Simon Sebag Montefiore (1965-)
Utgivningsår: 2005
Läs också: Stalin – den röde tsaren och hans hov (2003)
Om författaren: Simon Sebag Montefiore är en brittisk historiker. Mest känd för sina omfattande biografier om främst ryska kända personer. Men han har också skrivit flera romaner. 

måndag 9 december 2013

Lucka 9: Sanningens och faktans natur

"I'll make my report as if I told a story, for I was taught as a child on my homeworld that Truth is a matter of the imagination. The soundest fact may fail or prevail in the style of its telling: like that singular organic jewel of our seas, which grows brighter as one woman wears it and, worn by another, dulls and goes to dust. Facts are no more solid, coherent, round, and real than pearls are. Both are sensitive."

Bok: The Left Hand of Darkness
Författare: Ursula K. Le Guin (1929-)
Utgivningsår: 1969
Läs också: The Lathe of Heaven (1971)
Om författaren: Ursula K. Le Guin är en av de mest populära och prisbelönta av fantastikförfattarna under 1900-talet. Hon har under sina långa karriär gett ut både fantasy och science fiction. Till sina inspirationskällor nämner hon bland annat systrarna Brontë och Virginia Woolf. Hon har även haft inflytande på författare som Salman Rushdie och Neil Gaiman.

söndag 8 december 2013

Lucka 8: Osannolikt primitivt, ja i stort sett menlös

"Långt ute på kanten av det aldrig kartlagda bakvattnet till den gudsförgätna änden av västra spiralarmen av vår galax finns en liten gul sol som ingen nånsin har tagit notis om.
Kretsande kring denna, på ett avstånd av ungefär 150 miljoner kilometer, befinner sig en synnerligen obetydlig liten blågrön planet, vilkens ap-baserade livsformer är så osannolikt primitiva att dom anser digitalur vara nånting att komma med."

Bok: Liftarens guide till galaxen
Författare: Douglas Adams (1952-2001)
Utgivningsår: 1979
Läs också: Starship Titanic (1997)
Om författaren: Ja, vad ska en säga om Douglas Adams. Han har ju inte bara skrivit en serie populära böcker utan slagkraftiga popkulturella fenomen. Personer som inte ens läst hans trilogi om fem böcker kan citera repliker och skämta om meningen med livet. För inte att tala om alla gånger passagen om Guds möte med logiken har citerats i religionsdebatter.

lördag 7 december 2013

Lucka 7: Efterlängtad predikan

"Äntligen stod prästen i predikstolen.
Församlingens huvuden lyftes. Så, där var han ändå! Det skulle inte bli mässfall denna söndagen såsom den förra och många söndagar förut.
Prästen var ung, hög, smärt och strålande vacker. Om man hade välvt en hjälm över hans huvud och hängt svärd och brynja på honom, skulle man ha kunnat hugga honom i marmor och uppkalla bilden efter den skönaste av atenare.
Prästen hade en skalds djupa ögon och en fältherres fasta, runda haka, allt hos honom var skönt, fint, uttrycksfullt, genomglödgat av snille och andligt liv.
"

Bok: Gösta Berlings saga
Författare: Selma Lagerlöf (1858-1940)
Utgivningsår: 1891
Läs också: Kejsaren av Portugallien (1914), Herr Arnes penningar (1903)
Om författaren: Selma blev inte bara den första kvinnliga Nobelpristagaren i litteratur utan också den första svenska sådana. Hennes böcker drar in läsaren i sina magiska världar, så en kan förlora sig där. Oavsett om det bland Värmlands adliga överklass eller en torparstuga fylld av faderskärlek.

fredag 6 december 2013

Lucka 6: Betydelsen av en felringning

"It was the wrong number that started it, the telephone ringing three times in the dead of night, and the voice on the other end asking for someone he was not. Much later, when he was able to think about the things that happened to him, he would conclude that nothing was real except chance. But that was much later. In the beginning, there was simply the event and its consequences. Whether it might have turned out differently, or whether it was all predetermined with the first word that came from the stranger's mouth, is not the question. The question is the story itself, and whether or not it means something is not for the story to tell."

Bok: The New York Trilogy
Författare: Paul Auster (1947-)
Utgivningsår: 1987
Läs också: The Brooklyn Follies (2005), Travels in the Scriptorium (2006)
Om författaren: Genom en högst personlig blandning av absurdism, krimfiktion och existentialism har Paul Auster blivit en av USA:s mest lästa och älskade författare.
Paul Auster är gift med författaren Siri Hustvedt och paret bor i Brooklyn.

torsdag 5 december 2013

Recension:
Axel Oxenstierna av Gunnar Wetterberg

Trots mitt stora intresse för historia i allmänhet och svensk historia i synnerhet har jag aldrig läst en riktig biografi om Sveriges kanske främste statsman genom tiderna. Axel Oxenstierna var kansler i 42 år under tre olika regenter. Stundtals var han den som i praktiken styrde landet. Än i dag märker av Axel Oxenstiernas inflytande på svensk samhällsutveckling och administration. Han var mannen bakom länsindelningen och Svea hovrätt bland annat.

Det är ju det som gör det så märkligt att jag inte läst en biografi om Axel Oxenstierna tidigare. Till viss del beror detta på att hans gärning behandlas ingående även i böcker om till exempel Gustav II Adolf och drottning Kristina eller för den delen i verk om trettioåriga kriget. Två personer och ett skeende som är intimt förknippat med rikskanslern.

Den stora styrkan med Gunnar Wetterbergs bok om Oxenstierna är helhetsgreppet. Allt analyseras, undersöks och beskrivs med utgångspunkt från kanslern. Från barndomen till dödsbädden tecknas ett fullödigt porträtt av mannen, politikern, diplomaten och maktmänniskan Axel Oxenstierna. Något jag som historienörd mer än välkomnar.

Tyvärr är det en väldigt tung bok att ta sig genom. Gunnar Wetterbergs prosa saknar ett driv och ett flyt som hjälper läsaren genom. Språket hade behövt lättas upp, för med alla fakta som presenteras blir boken tung nog, ja nästan överlastad. Jag kan bara jämföra med andra svenska författare som skrivit biografier om historiska personer. Ta Dick Harrison till exempel vars biografi om Karl Knutsson Bonde är lätt som en fjäder i en sommarbris i jämförelse, trots att båda biografierna är lika omfattande och faktaspäckade.

Den tunga prosan gör tyvärr att biografin om Axel Oxenstierna endast kan rekommenderas till de som verkligen har ett brinnande intresse för personen och/eller tidsepoken. Det behövs för att ta sig genom denna, i övrigt, utmärkta biografi.

Lucka 5: Hon köpte blommorna själv

"Mrs. Dalloway said she would buy the flowers herself. 
For Lucy had her work cut out for her. The doors would be taken off their hinges; Rumpelmayer's men were coming. And then, thought Clarissa Dalloway, what a morning--fresh as if issued to children on a beach.
What a lark! What a plunge! For so it had always seemed to her, when, with a little squeak of the hinges, which she could hear now, she had burst open the French windows and plunged at Bourton into the open air.
"

Bok: Mrs. Dalloway
Författare: Virginia Woolf (1882-1941)
Utgivningsår: 1925
Läs också: Orlando: A Biography (1928)
Om författaren: Virginia Woolf var en av 1900-talets främsta författare och en förgrundsgestalt inom modernismen. Tillsammans med ett antal andra intellektuella (bland annat systern Vanessa) bildade hon Bloomsburygruppen. Var gift men hade flera förhållanden utanför äktenskapet, bland annat med Vita Sackville-West.

onsdag 4 december 2013

Lucka 4: Det obetydliga djuret

"alltså är jag bara ett djur, ett obetydligt djur, människorna skulle kalla mig ett vilt och oskäligt djur, som om det inte skulle finnas de som var vildare och oskäligare av deras sort, för dem är jag bara ett piggsvin, och eftersom de bara tror på det de ser skulle de dra slutsatsen att det inte är något speciellt med mig, att jag hör till den sortens däggdjur som har långa taggar, de skulle tillägga att jag inte är förmögen att springa lika fort som en jakthund, att lättjan får mig att hålla mig nära platsen där jag söker min föda"

Bok: Ett piggsvins memoarer
Författare: Alain Mabanckou (1966-)
Utgivningsår: 2006
Läs också: Slut på kritan (2005), Black Bazar (2009)
Om författaren: Alain Mabanckou föddes i Kongo-Brazzaville 1966. Förutom författare är han även journalist och professor i franskspråkig litteratur vid UCLA. I sina böcker skildrar han det tidiga 2000-talets liv i Afrika, men också personer som befinner sig i den afrikanska diasporan i Frankrike.

tisdag 3 december 2013

Lucka 3: Syskonkärlek

"Dysfunctional families are all alike. Ditto "survivors".
Me, I'm the "surviving" child of an infamous American family but probably after almost ten years you won't remember me: Skyler.
It is a catchy name isn't it? Skyler: sky.
A name specifically chosen by my father, who'd expected great things from me, as his firstborn child, and male.
A name my father Bix Rampike believed, to set it's bearer apart from the merely commonplace.
My last name – "Rampike" – has caused your eyelids to flutter right? Ram-pike. Of which, unless you're willfully obtuse, or pretending to be "above it all" (i.e. the ravaged earth of tabloid America), or mentally impaired, or really young, you've certainly heard."

Bok: My Sister, My Love: The Intimate Story of Skyler Rampike
Författare: Joyce Carol Oates (1938-)
Utgivningsår: 2008
Läs också: Bellefleur (1980),  Rape: A Love Story (2003), Dödgrävarens dotter (2008)
Om författaren: Joyce Carol Oates är kanske känd som en av vår tids mest produktiva författare. Bibliografin upptar 132 verk fördelat på romaner, novellsamlingar, kortromaner, essäer, memoarer, diktsamlingar, deckare och ungdomsböcker sedan debuten 1964. Oates är också en evig kandidat till Nobelpriset i litteratur. 

måndag 2 december 2013

Lucka 2: Minnen från en opålitlig tidsresenär

"All this happened, more or less. The war parts, are pretty much true. One guy I knew really was shot in Dresden for taking a teapot that wasn't his. Another guy I knew really did threaten to have his personal enemies killed by hired gunmen after the war. And so on. I've changed all the names.
I really did go back to Dresden with Guggenheim money (God love it) in 1967. It looked a lot like Dayton, Ohio, more open spaces than Dayton has. There must be tons of human bone meal in the ground."


Bok: Slaughterhouse-Five
Författare: Kurt Vonnegut (1922-2007)
Utgivningsår: 1969
Läs också: Breakfast of Champions (1973)
Om författaren: Författare, soldat, humanist och fredsaktivist. Under sitt långa liv intog Kurt Vonnegut många olika roller. Född och uppvuxen i Indiana danades han under andra världskriget där han bland annat upplevde bombningen av Dresden på nära håll. Hans författarskap på en unik blandning av satir, galghumor och science fiction.

söndag 1 december 2013

Lucka 1: Kallblodigt massmord

"They shoot the white girl first. With the rest they can take their time. No need to hurry out here. They are seventeen miles from a town which has ninety miles between it and any other. Hiding places will be plentiful in the Convent, but there is time and the day has just begun.
They are nine, over twice the number of women they are obliged to stampede or kill and they have the paraphernalia for either requirement: rope, a palm leaf cross, handcuffs, Mace and sunglasses, along with clean, handsome guns."

Bok: Paradise
Författare: Toni Morrison (1931-)
Utgivningsår: 1997
Läs också: Song of Solomon (1977), The Bluest Eye (1970)
Om författaren: Toni Morrison föddes 1931 i Ohio. Hon debuterade 1970 med romanen The Bluest Eye. Hennes böcker handlar rör sig kring teman om ras, kön, sexualitet och kärlek. Hon fick motta Nobelpriset i litteratur 1993 och har även belönats med Pulitzerpriset för sin roman Beloved. 2012 fick hon motta The Presidential Medal of Freedom, USA:s högst civila utmärkelse.

Ändrade mig - det blir en julkalender ändå

En är ju inte sämre än att en kan ändra sig. Även om det sker efter att den elfte timmen är slagen och den feta damen egentligen sjungit.
Tack vare en snilleblixt har jag bestämt mig för att bjuda på en julkalender i år också. Jag kommer helt enkelt tipsa om 24 bra böcker genom att bjuda er på det inledande stycket.
Förhoppningsvis lockar det till läsning. Första luckan öppnas senare i dag.