torsdag 31 januari 2013

Januari - snabbversionen

Årets första månad är till ända och mitt i all gråmulen vardag kan jag konstatera att läsmässigt är jag väldigt nöjd. Sex böcker blev det, precis vad jag hade räknat med. Förra årets läsutmaning gav mig en tillräckligt hård knuff för att jag skulle återfå läslustan igen. Min plan är att försöka hålla läsa ut en bok var femte dag. Har märkt att ett sådant upplägg får mig att hålla igång. Dessutom bjöd januari både på kära återseende och fantastiska upptäckter.

Facit för januari blev följande:
* Sex böcker, varav två biografier, tre romaner och en novellsamling.
* Sammanlagt sidantal blev 1770.
* Fem lästes på svenska och en på engelska.
* Tre har svenska som originalspråk, två har engelska och en har franska.

Och här har ni läslistan:
* Karl Knutsson - En biografi av Dick Harrison
* Torka aldrig tårar utan handskar 2. Sjukdomen av Jonas Gardell
* Margaret Thatcher - En biografi av Gunnela Björk
* En gammal skandal av Josephine Tey
* Consider Phlebas av Iain M. Banks
* Insekt av Claire Castillon

måndag 28 januari 2013

Recension: Consider Phlebas av Iain M. Banks

I en avlägsen framtid utspelas ettkrig av episka proportioner mellan två jättelika och dominanta kulturer. På ena sidan the Culture, ett samhälle som genom sitt tekniska kunnande har skapat ett samhälle helt beroende av artificiell intelligens, och på den andra Idirans, en xenofobiska och fundamentalistiska utomjordingar vars enda syfte är att erövra och dominera galaxen.

Iain M. Banks och hans serie om The Culture är en ny bekantskap för mig. Jag köpte de tre första böckerna på ren vinst och förlust. Mitt syfte var tvådelat. Dels ville jag hitta ny science fiction istället för att traska rundor i mina gamla invanda spår, dels för att Culture-serien rubricerades som rymdopera och det är min favorit bland alla undergenrer inom science fiction. Plus då att jag trodde Iain M. Banks var en annan författare vid namn Ian McDonald.

Fast nu är det inte så att Iain M.Banks skildrar hela kriget från början till slut genom de sju delar som ingår i serien. Istället riktar han in sig på små händelser och historien som sker mot bakgrund av den jättelika konflikten.

I Consider Phlebas får vi möta BoraHorza Gobuchul, en changer som tillhör en utdöende kultur som till största delen har absorberats av the Culture. Det som gör Horza och hans art så speciella är att de kan ändra sitt utseende. Horza är speciella eftersom han har valt att jobba som agent åt Idirans och i början av boken ges han ett mycket viktigt uppdrag, som om det lyckas kommer innebära ett dråpslag mot the Culture.

Iain M. Banks har en mycket direkt och actionspäckad prosa. Det händer otroligt mycket på varje sida och Horza gör en spektakulär resa genom galaxen. Även om det stundtals blir utmattande att ta in allt som händer. Varken Horza eller läsaren ges en lugn stund.

Det höga tempot och det faktum att jag samtidigt skulle sätta mig in i en helt ny värld gjorde att läsningen gick ganska trögt i början. Först när Banks science fictionvärld kändes någorlunda bekant så flöt det på i en rasande takt. För det är ett otroligt driv i berättelsen, som dessutom är kryddad med aptitretande cliffhangers genom hela boken. Consider Phlebas var en mycket njutbar eskapism och jag ser med spänning fram mot att läsa övriga romaner i serien.

måndag 21 januari 2013

Recension: En gammal skandal av Josephine Tey

Den buttre poliskommissarien Alan Grant ligger i sin sjuksäng och är uttråkad. Tills hans väninna Martha föreslår att han ska lösa ett historiskt mysterium. Alan fastnar slutligen den engelske kungen Richard III och mysteriet med prinsarna i Towern.

Genom noggrannt studerande av källorna, allt från småskolans läsebok via romaner och torra tegelstenar om brittiska konstitutionen till originalkällor, blottlägger Alan ett nära 400 år gammalt justitiemord eller i alla fall ett tydligt karaktärsmord.

Bilden av Richard III
som inspirerar Alan
Grant att lösa mysteriet.
Josephine Tey har med En gammal skandal åstadkommit en mycket intressant och spännande detektivroman, med en tvist för historienördar som jag. Även om jag nu inte är världens mest erfarna deckarläsare, så är det nog inte särskilt vanligt att deckaren är sängliggande när vederbörande löser fallet. Sällan också att fallet som löses är så pass kallt som prinsarna i Towern.

Alan Grant når också fram till en slutsats, som går på tvärs med den vedertagna bilden Richard III. Och den bild som Tey presenterar via sin protagonist Grant var faktiskt helt nya rön om Richard III som presenterats strax innan boken skrevs.

Tyvärr har ju de rön som JosephineTey fört i sin tur motbevisats, men slutsatsen är dock ändå att den bild av Richard III som den ultimata skurken är en produkt av huset Tudors propagandaapparat.
I En gammal skandal lyckas Josephine Tey skriva en bok som tilltalar både deckarfantasten och historienörden.

lördag 19 januari 2013

Dags att ta del av en gammal skandal

I somras skrev jag en artikel på Skånskans kultursida om karaktären Richard III från Shakespeares pjäs med samma namn. En karaktär som självklart i sin tur bygger på den historiska personen Richard III som var kung av England.

Nu är ju inte Shakespeare den enda författare som inspirerats av detta otroligt fascinerande människoöde. En av dessa är den brittiska deckarförfattaren Josephine Tey som i pusseldeckaren En gammal skandal låter sin hjälte Alan Grant lösa gåtan om Richard III verkligen var skyldig till mordet på de unga prinsarna i Towern.

Samma dag som min artikel om Richard III hade publicerats fick jag låna just Josephine Teys bok av min kollega Håkan J. Han hade läst min artikel på morgonen innan han gick till jobbet och letat fram boken för att sedan låna ut den till mig.

Det var som sagt i somras. Sedan dess har den legat i min bokhylla och det känns ju inte helt rätt. Därför tänkte jag läsa den nu eftersom jag behöver en paus i läsandet av Iain M. Banks.

torsdag 17 januari 2013

Rivstart på recensionsvåren

Vi är precis halvvägs genom januari och jag har redan fått två av de recensionsböcker som stod på min önskelista inför våren.

Första ut var andra delen i Jonas Gardells stora romanbygge Torka aldrig tårar utan handskar. Den är redan läst och håller just nu på att bearbetas inne i skallen inför skrivandet av själva recensionen.

Och så i dag landade nästan recensionsbok i mitt knä. Nämligen den första biografin om den brittiska premiärministern Margaret Thatcher som är skriven på svenska. Läsningen av den påbörjas nu.

Återkommer om resten av vårens recensionsböcker allt eftersom de trillar in.

lördag 12 januari 2013

Fel som nog ändå blev rätt

Första jobbveckan har betats av och därför blev lördagen mycket lugn. Morgonens slöande följdes av en tur in till stan och besök i lite olika affärer. Självklart inledde jag med att besöka en av min favoritaffärer, nämligen SF-bokhandeln.

Där träffade jag på Nene Ormes och hade ett som alltid givande samtal om fantasy, science fiction och böcker. Dessutom blev det inköp av tre nya böcker. Jag köpte de tre första delarna av science fiction-författaren Iain M. Banks Culture-serie.

Jag har aldrig läst något av honom så det ska bli kul att få stifta bekantskap med ett nytt författarskap. Anledningen till att jag köpte böckerna var att jag hade för mig att jag sett ett föredrag av honom från Europeiska science fiction-kongressen på Kunskapskanalen.

Ett föredrag jag tyckte var mycket intressant och därför köpte jag böckerna av Iain M. Banks. Fast så här i efterhand har jag då upptäckt att det intressanta föredraget i själva verket hölls av science fiction-författaren Ian McDonald. Nåväl. Det blir nog bra i slutändan ändå.

Här har ni alla fall en länk till föredraget med Ian McDonald. Vad gäller Iain M. Banks så får jag återkomma, fast hans böcker verkar lovande.

onsdag 9 januari 2013

Blandade länkar med boktips

Även om det blev väldigt många inlägg i december så glömde jag bort att skriva om och länka till lite artiklar jag skrivit till Skånska Dagbladet.

Först och främst skrev jag en del till kultursidans vinterserie vid namn "Älskade familjer", som helt enkelt handlade om familjeskildringarna vi skribenter gillar. Jag skrev en artikel om den amerikanska komediserien Modern Family. Den hittar du här.

Dessutom bidrog jag med en del boktips till olika listor på kultursidan inför jul och nyår. Först ut bjöd jag på tre böcker på engelska till kulturens julklappstips. Mina tips var Bring Up The Bodies av Hilary Mantel, The Testament of Jesse Lamb av Jane Rogers och Bossypants av Tina Fey. Mina motiveringar hittar du här

Dessutom var jag med och utsåg årets bästa böcker för Skånskans kultursida. På min lista hamnade En kärlekshandling av Jeffrey EugenidesTorka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken av Jonas Gardell och Klocka utan visare av Carson McCullers. Mina motiveringar hittar du här.

Slutligen har jag självklart nominerat några böcker till Bokbloggarnas litteraturpris. Här kommer listan med mina nomineringar:
Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken av Jonas Gardell
En kärlekshandling av Jeffrey Eugenides
Särskild av Nene Ormes
Kärleken gömmer minnet av Ola Nilsson
Kod 400 av Sophie Divry

söndag 6 januari 2013

Recension:
Karl Knutsson - En biografi av Dick Harrison

Karl Knutsson innehar en unik position i svensk historia. Han är den ende som har varit kung av Sverige vid tre separata tillfällen. Trots detta lyckades han inte skapa en bestående dynasti eller ens för den delen innefattas i den nationella mytens pantheon. Hans minne överskuggas av de efterföljande Sturarna, men allra främst av Gustav Vasa.

Det innebär dock inte att vi bör glömma bort honom. För Karl Knutsson var en av det svenska 1400-talets mest dominanta och inflytelserika personer. Med sin machiavelliska förmåga och sitt väloljade propagandamaskineri var han en kraft att räkna med oavsett om han satt på den svenska tronen eller för tillfället befann sig i exil.

Dick Harrison
Foto: Anette Rasmusson
Dick Harrisons biografi om just denne man är ett mastodontverk där historikern tar ett helhetsgrepp på både personen, den tid och det samhälle Karl Knutsson verkade i. Det är en omfattande och välskriven biografi som ger en heltäckande bild av det konfliktfyllda och kaosdrabbade Norden under 1400-talet.

Att Dick Harrison är otroligt fascinerad av sin huvudperson lyser genom utan att han för den delen åstadkommer en obalanserad biografi. Författaren lyckas också med konststycket att inte överväldiga läsaren med för mycket information utan har gjort ett omsorgsfullt urval ur de tillgängliga källorna.

Ständigt närvarande i texten är också källkritiken. Dick Harrison ställer hela tiden källorna mot varandra och diskuterar varför den ena är mer pålitlig än den andra. I fall där det kanske bara finns en källa så värderas dess individuella tillförlitlighet öppet i texten.

För den som är intresserad av svensk historia är denna biografi given läsning. Fast jag tror de flesta skulle ha behållning av boken om Karl Knutsson. Mycket tack vare Dick Harrisons engagerande prosa och vetenskapliga förhållningssätt. Detta är ingen dussinbiografi skriven av någon populärhistoriska dilettant.

onsdag 2 januari 2013

Recension: Oligarkerna av Claes Ericson

När Sovjetunionen och dess system kollapsade i början av 1990-talet inleddes omfattande privatiseringar och gav i förlängningen upphov till de så kallade oligarkerna. Mäktiga kapitalister som inte bara dominerade det ryska näringslivet utan i många fall också få den lagstiftning de behövde för att fortsätta tillskansa sig ytterligare rikedomar.

Jag blev positivt överraskad av Oligarkerna när jag läste den, främst för att den visade sig vara mycket mer ambitiös än vad mina fördomar sa mig när jag först såg boken. Jag trodde att det mest skulle vara en serie biografiska reportage om olika oligarker, deras spektakulära upptåg och överdrivna lyxkonsumtion.

Fast Oligarkerna visade sig vara mer Dokument Utifrån än Lifestyles of the Rich and Famous. Claes Ericson bygger en rejäl historisk grund för sin undersökning och reder noggrant ut hur Ryssland kunde skapa sina oligarker.

Claes Ericson visar hur den politiska och ekonomiska makten har gått hand i hand under den post-sovjetiska eran i rysk historia. Men också hur dessa makter har gått i klinch med varandra när deras intressen hamnat på kollisionskurs.

Insprängt genom hela boken finns små avsnitt med presentationer av de viktigaste aktörerna och företeelserna under de två årtionde boken täcker. Dessutom avslutar Claes Ericson med en översikt av Rysslands och Sovjetunionens historia fram till Gorbatjovs reformer på 80-talet.

Oligarkerna är en mycket intressant bok och visar upp en bild av det nya Ryssland som växt fram sedan Sovjetsystemets kollaps. Och täcker inte bara det kapitalistiska experimentet Ryssland gått genom utan även det politiska under Jeltsin och Putin.