måndag 4 juni 2012

Recension:
The Testament of Jesse Lamb av Jane Rogers

The Testament of Jesse Lamb köpte jag på ett rent infall efter att jag läst om den hos både Slate.com och The Guardian, att den dessutom var långlistad för Bookerpriset gjorde inte saken sämre. När jag nu har läst ut den ångrar jag verkligen inte mitt infall.

Romanen är en dystopi som utspelar sig i en nära framtid där världens befolkning har drabbats av ett virus som orsakar något som kallas MDS; Maternal Death Syndrome. Viruset har tydligen skapats och släppts ut av en terroristgrupp, men några detaljer kring denna grupp avslöjar aldrig Jane Rogers, det är bara ett kallt konstaterande.

MDS-viruset bärs av alla människor, män som kvinnor, men när väl sjukdomen bryter ut så drabbar den endast kvinnor. MDS slår nämligen till först när en kvinna blir gravid och attackerar hennes hjärna. Och att döma av beskrivningar så förstörs alla högre hjärnfunktioner hos den drabbade kvinnan. Detta innebär att ingen vill bli gravid längre och människan rör sig långsamt mot sin undergång.

Jane Rogers
Foto: Jerry Bauer
När boken tar sin början sitter huvudpersonen Jessie Lamb inspärrad i ett rum. Hon har blivit kidnappad. Hennes kidnappare har dock gett henne ett block och en penna så hon kan få lite förströelse. Hon börjar därför skriva sin historia, sitt testamente.

Det är en skrämmande historia Jane Rogers målar upp. Hela romanen genomsyras av en undergångsstämning, samtidigt som karaktärerna försöker leva sina liv så normalt som möjligt. Lite påminner den faktiskt om P.D. James dystopiska roman The Children of Men.

Fast när jag började läsa fick jag lite samma känsla som när jag såg filmen 28 dagar senare, när Cillian Murphys karaktär promenerar genom ett öde och folktomt London. Det kryper i kroppen och allt känns fel, men det går inte att exakt sätta fingret på exakt vad.

Denna stämning i kombination med ett drivande språk, korta kapitel och ett tydligt förstapersons-perspektiv gör att man som läser inte undkommer romanen. Den är stundtals omöjlig att lägga från sig.

The Testament of Jesse Lamb är också en samhällskritisk roman. Jane Rogers analyserar hur samhället i stort reagerar på ett liknande scenario där en graviditet i praktiken är en dödsdom och människosläktet balanserar på gränsen till sin egen undergång.

Framförallt analyserar Jane Rogers hur olika grupper försöker kidnappa frågan om MDS och människans framtid och utnyttja den för sina egna syften. Oavsett om det är religiösa extremister, militanta manshatare, reaktionära teknofober eller idealistiska djurrättsaktivister. Mitt i allt detta står den unga Jesse Lamb och i ett försök att reda ut allt kommer hon fram till sin egen slutsats. Människans räddning består i att några måste göra den ultimata uppoffringen.

Jane Rogers skriver ingen på näsan med sin roman, hon uppehåller sig främst vid hur hennes huvudkaraktär brottas med problemet. Bara för att Jesse Lamb väljer en väg, betyder det inte att det är rätt väg för alla andra. Utan Jane Rogers ser till att läsaren själv får reflektera över de moraliska och filosofiska frågor romanen väcker.

Inga kommentarer: