tisdag 23 november 2010

Bonjour, mon bel ami – Goddag, min fine vän

Guy de Maupassant
I ett tidigare inlägg har jag skrivit om hur att jag tycker väldigt mycket om Guy de Maupassants noveller och då främst hans mest kända berättelse Fettpärlan (Boule de suif). Fast Maupassant skrev också en del romaner och hans andra roman Bel ami ska bli film, något jag upptäckte i dag när jag slösurfade på Wikipedia.

Bel ami handlar om den skrupelfrie Georges Duroy och hur denne gör en klassresa, från fattig underofficer till inflytelserik journalist och chefredaktör. På vägen dit avverkar han både vänner och älskarinnor. Allt enligt principen att ändamålen helgar medlen.

Minns att jag tyckte väldigt mycket om boken när jag läste den för många herrans år sedan. Därför är jag sugen nu på att se hur filmen blev.

I maj 2011 har filmen med Robert Pattinson, Uma Thurman, Christina Ricci och Kristin Scott Thomas i huvudrollerna premiär. Min enda invändning, utan att ha sett filmen, är just Robert Pattinson. Jag är väldigt skeptisk till att han skulle klara av att spela Georges Duroy, men jag kan ju inte ändra rollbesättningen så jag får väl ge honom en chans att bevisa sig.

Tänkte först bädda in trailern till filmen här i inlägget, men tyckte inte att den gav en särskilt klar bild av filmen, så den slipper ni. Oavsett hur filmen artar sig i slutändan så rekommenderar jag att ni läser boken. Jag tänker själv försöka få in en omläsning av den innan maj.

Dagens citat: "I entered literary life as a meteor, and I shall leave it like a thunderbolt." (Guy de Maupassant, citerad av Pol Neveux.)

"I started out very quiet and I beat Mr. Turgenev. Then I trained hard and I beat Mr. de Maupassant. I’ve fought two draws with Mr. Stendhal, and I think I had an edge in the last one. But nobody’s going to get me in any ring with Mr. Tolstoy unless I’m crazy or I keep getting better." (Ernest Hemingway)

2 kommentarer:

nina sa...

Undrar vad det kan ha varit för en trailer du sett? Det har inte släppts någon officiell ännu.
Håller med om att novellen är trevlig och ser verkligen fram emot filmen.
Med Pattinson i rollen finns det en risk att den urartar till rena porrfilmen - vilket jag som sann Pattinson fan räknar med ;-)
Men det är kanske ingenting mot den svenska p-rulle vid namn Bel Ami som faktiskt gjordes -76 och premiärvisades i Jönköping (!)
MVH
/nina

Pepe sa...

Hej Nina

Det var en trailer jag hittade på Youtube, men det var en trailer som gjorts av ett Pattinson-fan, såg jag nu när jag kollade mera noga.

Mvh
Peter
BiblioPepe