lördag 30 november 2013

November - snabbversionen

Jaha, tji fick jag. Trodde min svacka var över men den återvände med råge under november. Bloggsvackan vill säga, inte läsningen. Faktum är att jag har läst mer i november än någon annan månad i år. Bara inte orkat blogga om det. Plus att jag redan har skrivit tusentals tecken om Harry Potter på den här bloggen, så det får bli min brasklapp.

November har i alla fall varit årets stora Harry Potter-månad, för precis som i augusti 2011, var det dags för en omläsning av J.K. Rowlings älskade serie om den minderåriga trollkarlen. Och för vilken gång i ordningen jag läser dem det kan jag inte svara på. Det enda jag kan säga är att de fortfarande håller och jag upptäcker fortfarande detaljer jag missat.

Ovanpå alltihop hann jag även med att läsa en bok om vetenskapsförnekelse och hur det hotar mänskligheten av den amerikanske vetenskapsjournalisten Michael Specter. En recension är här med utlovad. En sak jag dock känner att jag inte orkar med är min traditionsenliga julkalender. Mest för att jag inte kommit på ett bra tema. Istället tänkte jag varje adventssöndag publicera ett inlägg med boktips och kuriosa från litteraturens värld.

Facit för november blev följande:
* Åtta lästa böcker varav sju romaner och en fackbok.
* Sammanlagt sidantal blev 3 934.
* Alla böcker lästes på engelska.
* Alla har engelska som originalspråk.

Och här har ni läslistan:
* Harry Potter and the Philosopher's Stone av J.K. Rowling
* Harry Potter and the Chamber of Secrets av J.K. Rowling
* Harry Potter and the Prisoner of Azkaban av J.K. Rowling
* Harry Potter and the Goblet of Fire av J.K. Rowling
* Harry Potter and the Order of the Phoenix av J.K. Rowling
* Harry Potter and the Half-Blood Prince av J.K. Rowling
* Harry Potter and the Deathly Hallows av J.K. Rowling
* Denialism: How Irrational Thinking Harms the Planet and Threatens Our Lives av Michael Specter

onsdag 6 november 2013

Recension: The Traitor Queen av Trudi Canavan

Glömde nästan bort att skriva några rader om The Traitor Queen (TTQ) av Trudi Canavan som jag läste ut strax innan det senaste månadsskiftet. TTQ är den tredje delen i Traitor Spy-trilogin; den andra serien om Sonea och Kyralias magikergille.

Överlag är denna andra trilogi något svagare än den första. Mycket känns igen och Trudi Canavan följer troget det formulär hon har etablerat. Det är tryggt och förtroendeingivande men föga överraskande. I min recension av The Rogue (den andra delen i TS-trilogin) klagade jag på en lång startsträcka och avsaknaden av den magi som fick mig att älska den första trilogin.

Fast cliffhangern i The Rogue fick mig också att se fram emot TTQ och jag tycker att Trudi Canavan lyckades infria sitt löfte. TTQ har ett högre tempo, det händer mer och det är helt enkelt en bättre sammanhållen och genomarbetad historia. Att hon dessutom lyckas bjuda på ett flertal överraskningar gör ju inte saken sämre.

Trudi Canavan avslutar TS-trilogin på en väldigt stark not, vilket är upplyftande med tanke på trilogins svaga andra del och redan i recensionen av den boken ansåg att författaren hade uttömt Kyralia på stoff. Denna åsikt står jag fast vid. Det har varit en bra åktur, men två trilogier och en fristående bok är lagom. Därför är det med glädje jag läser på hennes hemsida att hon är på gång med en ny trilogi. I en helt ny värld!